Piste pentru biciclete şi pentru atletism, un centru ştiinţific sunt câteva dintre proiectele pe care cei doi proaspeţi administratori ai Deltei Văcăreşti, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti şi Primăria Capitalei, vor să le realizeze în acest an. Considerat cel mai mare parc natural urban din Europa, Delta dintre blocuri a fost declarată anul trecut arie protejată, iar zilele acestea Ministerul Mediului a desemnat administratorii zonei.

Întins pe 183 de hectare, Parcul Natural Văcăreşti este casa pentru 100 de specii de păsări. Ministerul Mediului l-a dat pe mâna Primăriei şi a unui consorţiu de instituţii de cercetare şi asociaţii de mediu. Împreună, aceştia trebuie să conserve zonă, dar în acelaşi timp să o transforme într-o atracţie pentru bucureşteni.

„Ne dorim ca Parcul Natural Văcăreşti să devină un centru de excelenţă pentru protecţia şi conservarea naturii, pentru educaţie, pe cercetare şi turism sustenabil. Digul se pretează la construcția unei piste de cicloturism pe care deja o avem în vedere sau o pista de alergare sau zone de belvedere sau zone de observații ornitologice”, spune Dan Bărbulescu, preşedinte Asociația Parcului Național Văcărești.

Administatorii speră ca în primăvară să înceapă pregătirile pentru amenajarea zonei, însă reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că întreg planul de management al zonei ar putea dura şi doi ani.

Delta Văcăreşti este de interes şi pentru cercetătorii de la Facultatea de Biologie de la Universitatea din Bucureşti. Ea a sjuns cunoscută și în presa internatională. Ministerul Mediului a anunţat că anul acesta ar urma să înfiinţeze o administraţie specială pentru acest parc natural. Instituţie care ar urma să aibă buget propriu. Tot din luna martie, Primăria Capitalei va asigura banii pentru paza parcului ca să nu mai existe riscul unor incendiii ca cele din anii trecuţi.