Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau printr-o serie de evenimente inedite. Primăria Oradea, prin Oradea Heritage, a pregătit o serie de evenimente menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor în stil Art Nouveau din municipiu.

Primăria organizează în zilele de 10, respectiv 12 și 13 iunie, o serie de evenimente prilejuite de Ziua Internațională Art Nouveau, menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor în stil Art Nouveau din municipiu. Toate activitățile au loc în cadrul proiectului „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” (acronim proiect –  Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.

Prin câștigarea acestui proiect, Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea are la dispoziție un buget total de 257.000 euro, din care 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene, 13% cofinanțarea asigurată de Guvernul României și 2% contribuția proprie a Primăriei Oradea.

În conformitate cu abordarea de la nivel internaţional, Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat temei anului 2021, prin care se pun în valoare elementele decorative ce simbolizează fauna, tema fiind însă  adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural.

Ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia modele care transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti și arhitecți, scrie oradea.ro.

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, este dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1980-1910 și reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecți reprezentanți ai stilului, Antoni Gaudi și Odon Lechner, această zi fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2013, la inițiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.

Cele mai mari două organizații din Europa care coordonează activitățile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt „Art Nouveau European Routes” din Barcelona și „Réseau Art Nouveau Network” din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susținut de Alianța Patrimoniului European.

La fel ca și în celelalte țări, aniversarea acestei zile prin organizarea unor activități specifice are ca scop conștientizarea în rândul publicului a patrimoniului Art Nouveau.

Toate activitățile din această perioadă pot fi descoperite AICI