Vestigii ale unor clădiri creştine din antichitatea târzie au fost descoperite în Deşertul de Vest din Egipt, într-o misiune arheologică franco-norvegiană. Vestigiile stau drept mărturie a unei vieţi monahale în regiune în secolul al V-lea, după cum anunţat sâmbătă ministerul egiptean al Antichităţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Misiunea franco-norvegiană a descoperit în timpul celei de-a treia campanii de săpături în situl Tell Ganoub Kasr al-Agouz, în oaza al-Bahariya, mai multe clădiri construite în bazalt, sculptate în piatră şi cărămidă”, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Agerpres

Clădirile corespund „celor şase sectoare care adăpostesc rămăşiţele a trei biserici, chilii de călugări”, ale căror „ziduri poartă desene şi simboluri cu conotaţii copte”, a declarat responsabilul pentru antichităţi islamice, copte şi evreieşti, Oussama Talaat, citat în acelaşi comunicat.

Victor Ghica, profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, şi şeful misiunii, a adăugat că în 2020 au fost descoperite „19 clădiri şi o biserică sculptată în piatră”. Pe pereţi, biserica avea inscripţii religioase în limba greacă care indică prezenţa călugărilor în secolul al V-lea în regiune.

În ultimele luni, Cairo a anunţat descoperiri arheologice majore, autorităţile sperând că acestea vor contribui la relansarea turismului, unul dintre pilonii pe care se sprijină Egiptul, grav afectat de pandemie.