Arheologii israelieni au descoperit în Cisiordania o monedă de argint cu o vechime de aproximativ 1.900 de ani, ce reprezintă, pe una dintre fețe, fațada schematică a unui templu, probabil cel de-al Doilea Templu din Ierusalim, care a fost distrus în anul 70 e.n. în timpul primului război iudaico-roman.

Pe cealaltă față a monedei sunt reprezentate patru plante diferite, folosite în timpul sărbătorii Sukkot, iar în jurul lor se află inscripția „Pentru libertatea Ierusalimului”, potrivit unui comunicat emis de cercetătorii israelieni.

Moneda, care ar putea reprezenta al Doilea Templu din Ierusalim, a fost găsită de un grup de oameni de știință de la Universitatea Bar-Ilan (BIU) și de la Universitatea Ebraică din Ierusalim pe malul estic al râpei Tekoa din deșertul Iudeei, la aproximativ 14 kilometri sud de Ierusalim.

Alături de monedă au fost aduse la suprafață și alte obiecte din două peșteri folosite ca ascunzătoare de rebelii evrei în timpul celui de-al treilea război iudaico-roman, cunoscut și ca „Revolta Bar Kokhba” din 132-136 e.n. împotriva Imperiului Roman.

Foto sus: Captură video i24NEWS