O mica peşteră dintr-o zonă rurală din Marea Britanie conţine o colecţie surprinzătoare de protecţii ritualice scrijelite în piatră. Experţii în patrimoniu au scos la lumină probabil cea mai bogată concentrare de semne apotropaice sau simboluri menite să alunge spiritele rele sau ghinionul descoperite vreodată în UK.

Inscripţiile de la Creswell Crags, o trecătoare ce separă Nottinghamshire şi Derbyshire, reprezintă o colecţie de mii de litere, simboluri şi tipare dintr-o perioadă de largă răspândire  a credinţelor în vrăjitoare.  Întinderea şi varietatea însemnelor de pe pereţii şi tavanul unei peşteri în centrul căreia se găseşte o gaură adâncă şi neagră, sunt fără precedent, scrie The Guardian. Scrijeliturile semnifică protecţii împotriva vrăjitoriei şi blestemelor. Ele au fost descoperite cu totul întâmplător, locaţia adăpostind şi singurele reprezentări de artă aparţinând epocii de gheaţă din Marea Britanie.

Directorul Patrimoniului Creswell a declarat că semnele au fost tot timpul în ochii lor, dar neavând nici cea mai vagă idee cu privire la semnificaţia lor, le-au prezentat oamenilor drept „graffiti Victorian.” „Vă daţi seama cât de proşti ne-am simţit?” a spus el. 

Doi ageri speologi au atras atenţia asupra lor crezând initial că sunt probabil doar câteva astfel de inscripţii în peşteră. Ulterior, în urma cercetărilor amănunţite numărul lor a ajuns la aproape o mie, iar specialiştii încă numără la ele. „Oare cât de speriaţi erau?” se întreabă aceştia.  Inspecţia îndeaproape a pereţilor arată scrijelirea frenetică întinsă peste tot: V-uri unele peste alte altele, referinţe la Maria, sfânta virgină, multe PM-uri, abrevieri ale expresiei Pace Maria şi I-uri încrucişate, referinţe la Isus pe cruce. 

FOTO Creswell Heritage Trust/Historic England 

Un expert în simboluri protectoare de la universitatea Leicester spune că literele şi simbolurile sunt creştine, dar că nu trebuie să le interpretăm în acest cadru. E posibil ca din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al IX-lea, perioada în care oamenii făceau astfel de însemne privitoare la vrăjitorie, asocierea cu simbolurile religioase să fi lipsit în bună măsură. Ca şi azi când ne încrucişăm degetele sau spunem O Doamne! şi atunci acestea nu erau decât simboluri menite să asigure protecţie.

La fel, putem doar să facem speculaţii în privinţa lucrurilor de care se temeau, că erau vrăjitoare,  zâne rele sau altceva. Cert este că le era frică şi acest fapt e susţinut de istoria locului. Satul postmedieval Creswell era situat mult mai aproape de peşteri. În secolul XIX ducii de Portland l-au relocat la 20 de minute de mers.Un expert în domeniul patrimoniului peşterilor spune că odinioară peisajele naturale inspirau frică oamenilor. „Acestea sunt locuri nedomolite de oameni în care forţele supranaturale pot găsi teren propice.

Localnicii sunt prinşi în mrejele acestui peisaj de groază .”Protecţiile ritualice în faţa spiritelor rele sunt adesea folosite în case şi biserici, la ferestre şi uşi. Accesul publicului nu este permis în peşteră, însă administratorii patrimoniului iau în calcul prezentări multimedia pentru vizitatori.