Coasta Amalfi este una dintre cele mai spectaculoase destinații de vacanță din Italia, vizitată anual de un val de turiști din întreaga lume. Drumul săpat în stânci, serpentinele amețitoare și vederea spectaculoasă către marea turcoaz a transformat zona într-o atracție specială pentru turismul rutier.

Din acest motiv, în zilele noastre, Coasta Amalfi a devenit la fel de legendară pentru traficul infernal, pe cât este pentru peisaje. Pentru că oamenii își mai opresc mașinile preț de câteva momente ca să admire o panoramă extraordinară, se pot produce în trafic blocaje de câteva ore, iar durata unui traseu se dublează sau chiar se triplează.

,

Însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe odată cu noile reguli introduse miercuri, iar traficul rutier ar trebui să reducă la jumătate, potrivit CNN.

A fost lansat un sistem alternativ de circulație, în baza numărului de pe plăcuțe de înmatriculare. Astfel, mașinile pot circula pe celebra porțiune de 30 de kilometri dintre Vietri sul Mare și Positano la fiecare două zile, în orele de vârf din plin sezon turistic.

Vehiculele cu numerele de înmatriculare care se termină cu o cifră impară pot circula pe porțiunea respectivă în date impare, în timp ce cele cu numerele pare pot circula în date pare.

Aceste reguli se aplică între orele 10:00 și 18:00 pentru întreaga lună august, plus weekendurile din 15 iunie până pe 30 septembrie, dar și în Săptămâna Mare din preajma Paștelui și în perioada 24 aprilie – 2 mai.

Sunt exceptați de la reguli locuitorii celor 13 localități de pe litoral, precum și vehiculele de transport public, taxiurile și mașinile care sunt închiriate cu tot cu șofer. Mașinile închiriate normal sunt supuse noilor reguli.

Autoritățile au mai stabilit și reguli pentru vehicule lungi, cu remorcă și rulote.

Poliția locală va fi însărcinată cu aplicarea noilor reglementări și îi va amenda pe toți cei care le încalcă, însă cuantumul acestora însă nu este cunoscut.

Angela Infante, viceprimarul orașului Vietri sul Mare, orașul de intrare către coastă, a declarat pentru CNN că noile reguli erau necesare de mult timp. „Se conduce incredibil de încet, pentru că sunt atât de multe mașini și de multe ori sunt complet blocate în trafic”, a spus ea. „În afară de asta, e nevoie de ambulanțe pentru orice s-ar putea întâmpla și este necesar să limităm traficul”.

Infante, care deține o pensiune în oraș, a spus că îi sfătuiește întotdeauna pe turiștii ei să călătorească pe coastă cu feribotul pentru a evita traficul.

Însă nu toată lumea este mulțumită. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților regionale, Antonio Ilardi, președintele Federalberghi Salerno, o asociație locală a hotelierilor, a cerut modificarea regulilor pentru a permite turiștilor de o noapte să ajungă la hotelurile lor, iar angajaților care locuiesc în afara coastei să poată veni la muncă. Noile reguli sunt un „dezastru”, a spus el pentru CNN. „Descurajează turiștii. Devine imposibil să stai un număr impar de zile. Dacă ajungi miercuri, nu poți pleca joi. Nu este ca și cum ai putea trimite mașina închiriată înapoi prin curier”, a mai spus el.

El a propus un compromis, prin menținerea sistemului în funcțiune pentru sosiri, în timp ce pentru plecări să fie eliminate. „Turiștii trebuie să poată pleca când doresc, să ajungă la aeroport, la gară sau la Salerno”, a spus el pentru CNN.