Se lucrează atât la exterior cât și la interior, iar construcția începe să își schimbe imaginea.

Lucrările care au loc la Cazinoul din Constanța îi schimbă deja imaginea acestuia. În prezent, se recondiționează fereastra scoică dinspre Acvariu a Cazinoului din Constanța, tot acoperișul a fost recondiționat, iar acum se montează învelitoarea din tablă. De asemenea, s-au pus grinzile de fundare pentru consolidarea promontoriului.

Lucrările la Cazinoul din Constanța avansează. La exterior se lucrează atât la acoperiș cât și la fațade unde se retencuiesc, se înlocuiesc ornamentele degradate și se refac cele vechi care nu au probleme majore. La interior, echipele de specialiști lucrează încă la planșeele deteriorate, unde sunt înlocuite grinzile metalice secundare corodate. Cele noi sunt identice ca dimensiuni și împreună cu noul beton hidrotehnic ce va fi turnat, vor rezista la mediul salin și la cutremure de grad mare.


Prezent zilnic pe șantierul de la Cazino, arhitectul Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța pentru a colabora cu
proiectanții și constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare, ne-a explicat care sunt pașii urmați în acest moment în execuția lucrărilor, potrivit ziuaconstanta.ro.

“Pe măsură ce a fost decopertat vechiul planșeu de beton din fosta sală a restaurantului Cazinoului, s-a constatat că majoritatea grinzilor
secundare metalice erau corodate așa că experții au luat decizia să le înlocuiască. Cele noi vor fi identice ca dimensiuni ca celelalte însă mult mai performante, vopsite în 3 straturi cu o vopsea specială care să reziste la mediul salin, la coroziuni și după aceea tot planșeul va fi armat, betonul hidrotehnic care fi turnat aici va fi de o marcă superioară (Clasa C 35-45 în termeni tehnici), un beton foarte dens care va rezista la cutremure de grad mare”.

Ing. Gabi Puchiu – șef punct de lucru Cazino Constanța: “După scoaterea grinzilor afectate se vor monta grinzile noi care vor respecta întocmai planul existent. Am început deja montajul acestora, le sudăm și urmează să definitivăm această operațiune”.

Au loc lucrări importante și la etaj, în sala de spectacole, unde specialiștii recondiționează fereastra scoică dinspre Acvariu după modelul celei în oglindă.

Arh. Radu Cornescu: “Fereastra scoică ce a fost decopertată este în stare foarte bună, trebuie doar puțin recondiționată. În schimb, fereastra scoică dinspre acvariu a fost recondiționată de-a lungul vremii de 4-5 ori. Vorbim despre o fereastră cu o deschidere foarte mare, expusă tot timpul la mediu exterior, mediul salin a acționat coroziv asupra ei așa că unele bucăți au fost înlocuite sau sudate ori au fost înlocuite ferestrele sau puse alte nervuri așa că ea a ajuns să fie diferită față de cea originara. Acum, având ca model cealaltă fereastră se poate face o analiză ca similitudine si refăcută întocmai. Toată această fereastră (dinspre Acvariu) a fost curățată, sablată și vopsită pentru a fi recondiționată după modelul ferestrei în oglindă”.

Și la acoperișul Cazinoului se lucrează în ritm alert, iar în exterior se consolidează zidul de sprijin al promontoriului.

Arh. Radu Cornescu: “Tot acoperișul a fost recondiționat, lemnăria a fost înlocuită total, structura este în regulă și acum se realizează învelitoarea din tablă, mai întâi, zona de deasupra, “capișonul”. Urmează să se pună învelitoare și pe partea acoperișului cu înclinație mare, dar aici se va pune tablă care imita solzii. Pe partea dinspre Comandamentul Marinei deja a fost montată și acum se lucrează la partea dinspre mare. Pe partea exterioară a Cazinoului, zidul care înconjoară promontoriul trebuie consolidat. S-a săpat până la talpa fundației vechiului zid, s-a armat, s-au pus grinzile de fundare pentru a se consolida toată această parte a promontoriului”.

Aceste lucrări fac parte din prima etapă de execuție ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor și stâlpilor,
expertizarea și  înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actuale.

Sursa info și foto: Primăria Constanța