Last minute-ul va fi probabil o tendinta generala pentru 2021, iar turismul va capata o tenta regionala, arata un studiu al touroperatorului Travel Planner, potrivit caruia masurile luate de hotelieri si flexibilitatea ofertelor vor conta mai mult decat pretul platit pe un pachet turistic.

“Coronavirus-ul inca exista, dar acest lucru nu inseamna ca nu ne putem bucura de vara si de concediu in siguranta. Singura conditie este sa respectam cu strictete masurile de siguranta, de distantare sociala si de igiena. Daca 2020 a fost anul incertitudinilor din punct de vedere al calatoriilor, pentru 2021 avem sperante mari. De ce? Pentru ca avem deja un istoric, stim cum sa ne protejam si pentru ca vrem sa traim iar emotia alegerii vacantei!”, spune Sebastian Constantinescu, director general al touroperatorului Travel Planner.

Compania face si recomandari despre cum ar putea turistii romani sa-si organizeze vacanta in 2021.

“Gaseste o agentie de turism care sa-ti fie alaturi in alegerea destinatiei si ofertei perfecte pentru tine, care te va tine la curent cu reglementarile in vigoare pentru destinatia aleasa si care te va reprezenta in orice situatie intampinata. Alege o destinatie mai apropiata de casa (Bulgaria, Grecia, Turcia). Deoarece aviatia a fost una dintre industriile puternic afectate, turismul va capata o tenta regionala, majoritatea turistilor preferand sa calatoreasca cat mai aproape de casa”, precizeaza compania.

Reprezentantii companiei le recomanda turistilor sa calatoreasca cu automobilul personal.

“Este mult mai sigur decat transportul cu autocarul sau cu avionul. Vei asigura, pana la destinatie, siguranta familiei/prietenilor fara sa fii nevoit sa imparti spatiul cu straini”, spun reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, inainte de a face o rezervare, turistul trebuie sa se documenteze despre situatia locala privind cazurile de infectie COVID-19: cate cazuri au fost in ultimele zile si saptamani, care sunt restrictiile impuse de autoritati, ce conditii trebuie indeplinite.

“Cauta ofertele ce au conditii superflexibile. Early booking-ul ramane o varianta ideala de a beneficia de reduceri substantiale. In contextul actual poti face o rezervare cu un minimum de avans (5%), diferenta urmand a fi achitata pana cu 7-15 zile inainte de plecare. Last minute-ul va fi probabil o tendinta generala pentru 2021, insa nu te poti baza niciodata ca o astfel de oferta va exista sau nu pe destinatia / hotelul care te-ar putea interesa”, mai spun ei.

In contextul actual, masurile luate de hotelieri si flexibilitatea ofertelor vor conta mai mult decat pretul platit pe un pachet turistic, considera acestia.

“Alege o oferta convenabila, insa inainte de toate asigura-te ca indeplineste toate aceste aspecte, chiar daca asta inseamna sa platesti putin mai mult. Verifica daca tara de destinatie impune carantinarea sau testarea la intrare. De asemenea, daca Romania impune carantinarea/autoizolarea la intoarcerea din concediu”, arata compania.

De asemenea, turistul poate obtine informatii in prealabil cu privire la datele de contact ale ambasadelor si consulatelor din Romania in tarile de tranzit sau in tara de destinatie, cea mai buna sursa fiind site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

“Verifica daca hotelul a luat toate masurile de preventie, in conformitate cu reglementarile in vigoare. De asemenea, intreaba daca acesta ofera toate serviciile dorite de tine (daca este permis accesul la SPA, piscina interioara, loc de joaca pentru copii etc). Cauta hoteluri/resorturi mari unde se vor putea respecta distantarea sociala si masurile de siguranta. De asemenea, sa fii sigur ca hotelurile de lant si de renume vor pune pret intotdeauna pe siguranta oaspetilor”, mentioneaza compania.

Este posibil ca o parte dintre hoteluri sa nu se deschida nici in 2021, asa cum s-a intamplat in 2020. Acest lucru s-ar putea sa puna presiune pe cerere (care va fi in crestere fata de 2020).

“Este de recomandat mai mult ca niciodata sa-ti faci o asigurare de calatorie. Pregateste-te sa ai in bagaj un mic safety kit necesar in aceste timpuri: gel dezinfectant, masti, manusi etc. Incearca sa faci platile doar cu cardul. Astfel, eviti sa pui mana pe bancnote si esti mult mai safe”, spun reprezentantii touroperatorului.

Ei afirma ca probabil ca ofertele speciale se vor pastra, dar exista avantajul major ca turistii isi pot alege ofertele la un pret avantajos, cu un avans mic.

“Ne asteptam sa creasca interesul pentru vacante, mai ales dupa aparitia vaccinului. Pe langa aceasta, si dorinta oamenilor de a calatori a crescut. In general, a scazut calitatea serviciilor. Este normal pentru aceasta perioada, tinand cont ca hotelierii au pierdut sume uriase. Totusi sunt hoteluri care au ales sa pastreze investitiile. De aceea, clientii trebuie sa se intereseze la agentiile de turism pentru acele deal-uri care merita”, considera consultantii Travel Planner.

Travel Planner si-a inceput activitatea in vara anului 2008, in pragul crizei economice. Pana in acest moment a acumulat peste 120.000 de turisti si a organizat peste 30.000 de vacante.