Charles de Gaulle, una dintre cele mai importante piețe ale Capitalei, a avut un destin interesant, schimbându-și numele în mai multe rânduri, în funcție de interesele socio-economice ale vremurilor. La început, Piața Charles de Gaulle se nume Piața Jianu, după unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

La 6 septembrie 1940, regele Carol al II-lea cedează puterea generalului Ion Antonescu. Faptul ca exista o înțelegere între Antonescu si legionari a impus o redenumire a Pieței Jianu, în conformitate cu noua politică externă, cea de apropiere de puterile Axei, în special de cel de-al Treilea Reich. Așadar, Piața Jianu s-a transformat în Piața Adolf Hitler.

Cum arăta piata in perioada interbelică

Numele fuhrerului n-a stat mult pe placuta, astfel ca, după lovitură de stat care a avut loc la București pe 23 august 1944, când regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și conducatorul statului, piață a revenit la numele său inițial.

După abolirea monarhiei, la 30 decembrie 1947, si avand in vedere apropierea Romaniei de Moscova, Piața Jianu a devenit Piața Generalissimi. V. Stalin.

La intrarea în Parcul Herăstrău, fostul Parc Național Regele Carol al II-lea, a fost amplasată o statuie a lui Stalin, care era mereu impanzita de coroane de flori ca dovada supremă a prețuri pe care romanii o arătau sovieticilor.

Bulevardul care unea aceasta piata cu Piata Victoriei, fost Jianu, a purtat numele de Bulevardul Generalissimul I. V. Stalin. Ulterior, s-a chemat Bulevardul Aviatorilor, denumire pastrat-o si astăzi.

Statuia lui Stalin a existat între anii 1951 și 1962. După ce se aflase de ani buni despre cultul personalității și crimele lui Stalin, statuia a fost demolată „pe furiș‟ într-o noapte din vara anului 1962. Nu mai puțin de patru tancuri și 12 buldozere au ras monumentul în numai câteva ceasuri. Se dăduse verde pentru destalinizare! Imediat, Piața Stalin a fost botezată Piața Aviatorilor, după statuia Eroilor Aerului, situată în apropiere.

De asemenea au loc modificari si la nivelul geometriei pietei adaugandu-se în centrul ei un rod care determina ca circulatia din piata sa fie de tip sens giratoriu.

După căderea comunismului din 1989, pe fondul prieteniei româno-franceze, zona a primit numele lui Charles de Gaulle, fost președinte al Franței și o personalitate marcantă a Rezistenței Franceze din vremea ocupației naziste. Totodată, în piață s-a introdus și sensul giratoriu care funcționează și astăzi. În 1997, în centrul rondului a fost amplasată Crucea secolului, cunoscută de bucureșteni sub numele de „bănuțul‟ sau „nasturele‟.

Stalin si Charles de Gaulle

Cu ocazia Sommet-ului Francofoniei care s-a ținut la București în toamna anului 2006, la intrarea în Herăstrău, pe locul de odinioară a Generalissimului, a apărut o statuie a Generalului Charles de Gaulle, sculptată de Mircea Spătaru.