Istoria cafelei incepe in secolul al IX-lea conform legendei pastorului Kaldi.
Conform acestei legendei, Kaldi, un cioban etiopian din provincia Kaffa si-a gasit caprele agitate, in jurul unui arbust cu fructe de padure rosii.
Fructe de padure de pe arbust au fost cauza euforiei caprelor sale şi după acesta a încercat el însuşi fructele de padure, si a descoperit efectul lor stimulator.
Fructele de padure au fost apoi utilizate de către călugării de la o manastire din apropiere pentru a rămâne treji în timpul orelor lungi de rugăciune.
Ele au fost distribuite la alte mănăstiri şi apoi exportate si în străinătate. Astfel s-a nascut cafeaua.
Din Etiopia boabele de cafea au ajuns in Arabia. Cultivarea cafelei a început in Yemen la mijlocul secolului al 15-lea. Din locurile de pelerinaj de la Mecca și Medina, cafeaua s-a răspândit rapid în intreaga Peninsula Arabica.
Orașul-port Mocha a fost, până în 1720, centrul mondial al comerțului cu cafea. Din acest motiv, până în secolul al 18-lea, „Mocha” era bauta in cafenelele din întreaga Europa. Era o bautura extrem de costisitoare, pe care doar nobilimea si-o putea permite.
Comertul cu boabe de cafea a ramas in mainile arabilor timp de multi ani, pana cand, la inceputul secolului al 17-lea, cativa negustori olandezi curajosi au reusit să aducă boabele de cafea in Europa.
Date de referinta in istoria cafelei:
1475 – Primul magazin de cafea din lume, la Constantinopol
1600 – Se deschide primul magazin de cafea din Europa, in Venetia, Italia.
1652 – Se deschide prima cafenea sub numele “Penny Universities”, in Londra, Anglia.
1683 – Se deschide prima cafenea din Austria, la Viena.
1822 – Se inventeaza prototipul primei masinarii de cafea, in Franta.
1905 – Se inventeaza primul espressor comercial, in Italia
1938 – Se inventeaza cafeua instant, de catre Nescafe
1945 – Achilles Gaggia inventeaza espressorul cu inalta presiune capabil sa produc o cafea cu crema.
Astazi cafeaua a devenit cea mai populara bautura dupa apa, cu peste 400 milioane de cesti consumate in fiecare an.