Când e vară în București, primul lucru care te lovește e căldura mare. Temperaturile din termometre o iau razna în oraș și din cauza lipsei de spații verzi, de aceea vă prezentăm grădinile de vară din oraș, acele locuri pline de verdeață unde canicula devine ceva mai suportabilă.

Iată, așadar, câteva dintre locurile unde poți să evadezi în acest zile, fără să părăsești Capitala.

Grădina Olari

Olari (Olari 8) este o grădină de vară ferită de agitația din centru și o oază de verdeață în care temperatura din termometru scade considerabil. Barul se află într-un grajd vechi de o sută de ani al unei frumoase case ce a fost ridicată tot în urmă cu un secol.

De fapt, întreaga terasă se află în curtea acestui monument istoric, iar zidurile din jur sunt îmbrăcate de iederă și plante agățătoare. E și un loc plin de verdeață și voie bună și au și un food truck parcat în curte, pentru cei pofticioși sau înfometați. Nu recomand acest loc doar pentru că un prieten lucrează aici, ci pentru că de câte ori am revenit aici a fost o experiență plăcută.

Ceai la Metoc

Până să ajungem la alte destinații mai fancy, iubitorii de natură ar trebui să descopere frumoasă grădină a ceainariei Ceai la Metoc

Ceai la Metoc (str. Popa Rusu nr. 21) are o grădină cu smochini în cartierul armenesc. Aici vă așteptă „ceai, verdeață, șerbet, dulceață”. Îti recomandam totusi sa incerci un Ceai La Metoc, sub visin, cand se lasa inserarea si se aprind lumanarile din gradina, si cand nu se mai aude (aproape) nimic din zgomotul orasului.

J’ai Bistrot

Tot în zona centrală, dar nu chiar în centru vechi, se află și J’ai Bistrot (Griviței 55), o grădină de vară, cu mese sub vița de vie, tei și duzi, și care an de an devine parcă mai verde.

Este și un spațiu la mare căutare printre cei care-și doresc să lucreze remote, la răcoare. E adevărat că în lumea cool a Bucureștiului această grădină este la loc de cinste. Personal nu am rămas impresionat de servire, dar poate a fost doar o chestiune ocazională.

Verona (Arthur Verona 13-15)

Terasa Verona (Arthur Verona 13-15) este una dintre cele mai mari terase din București, dar și locul perfect pentru a te răcori cu o limonadă sau cu o bere rece, la umbra oferită de vegetația abundentă de aici.

Chiar dacă are la dispoziție peste 400 de locuri la mese, e bine să suni înainte și să faci o rezervare, având în vedere că e un loc foarte popular. În plus mai mereu se întâmplă ceva aici: degustări, târguri cu meșteri și producători etc.

Grădini Dorobanți

După ce Grădina Eden de pe Calea Victoriei și-a închis porțile, urmând ca acolo să se construiască un controversat proiect imobiliar, ea s-a redeschis pe terenul fostei Grădini Dorobanți (Dorobanți 44-46), păstrând atmosfera, dar și vegetația abundentă cu care ne obișnuise fosta locație.

În această oază de verdeață poți să găsești hamace printre copaci, șezlonguri, bean bags și multă voie bună și agitație. Este clar un loc de bifat atunci când vrei să iei pulsul comunității de oameni cool din București, dar și atunci când vrei să ieși în oraș la răcoare.

Terasa Acuarela

În apropiere se află și terasa Acuarela (Polonă 40), „prima grădină de vară care a adus acum opt ani conceptul de umbrele colorate atârnate din România, un concept inspirat de o străduță dintr-un orășel din Portugalia”, așa cum ne spune Alexandra Bujenita, PR la Acuarela.

Tot ea ne povestește mai multe despre acest loc colorat și plin de verdeață. „Conceptul include acuarelele Colibri puse la dispoziție clienților, un staff prietenos și evenimente faine.

Conceptul design-ului Acuarela include, de asemenea, reciclare creativă și mix colorat de obiecte recondiționate, bucăți dragi de trecut și lucrări de artă adunate în ultimii opt ani, așa că în niciun sezon nu e același design.

Grădina este în fiecare an reîmprospătată cu ierburi noi – avem pe terasă coacăze, mure, mentă, țelină, magnolie, vită de vie sălbatică, printre care se aud mierlele pe care noi le numim „DJ NATURE”.”

La Acuarela găsești băuturile de sezon din infuzii cu flori de soc, flori de caprifoi, flori de tei, petale de trandafiri, lavandă, cimbrișor, dar și cocktail-uri de vară, plus cola organică făcută de cei de la Acuarela.

Terasa Acuarela. FOTO via Facebook

Simbio

La Simbio (Negustori 26), un loc foarte popular printre iubitorii de brunch, vedeta este în mod clar mica terasă din spatele frumoase clădiri, plină de umbră și răcoare, grație gutuilor care cresc aici. E recomandat să-ți faci rezervare din timp, deoarece este un loc care are clienți fideli ce revin foarte des aici.

Grădina Monteoru

Revenim în centru, pe Calea Victoriei, pentru grădina Monteoru (Calea Victoriei 115), aflată în curtea din spatele unei clădiri cu multă istorie: Casa Monteoru, care a găzduit Uniunea Scriitorilor până în urmă cu câțiva ani.

Grădina de vară de aici nu este doar o terasă plăcută și răcoroasă, dar și un loc unde se întâmplă multe evenimente, cum ar fi concerte de hip hop, party-uri techno sau târguri de haine vintage și accesorii create de artiști locali.

Terasa Voila. FOTO via Facebook

Terasa Voila

Tot în zonă se află și Voilà (Constantin Budisteanu 18). Aici se merge în primul rând pentru mâncarea deosebită gătită de Chef Radu Dumitrescu, dar nu este deloc de trecut cu vederea și frumusețea interiorului acestui bistro, amenajat într-o minunată casă interbelică, sau terasa plină de verdeață și umbră și care te întâmpină la intrare cu literele AMOR și cu un rinocer roz.

Shift Pub

Shift Pub sau mai pe scurt Shift, (Eremia Grigorescu, nr. 17) se află în incinta unei case interbelice, vis-a-vis de Teatrul TandaricaShift dispune atat de un spatiu interior (parter si etaj), cat si de o frumoasă grădină, mică dar foarte frumoasă și apreciată. Mâncarea și servirea completează rețeta unei ieșiri plăcute.

Deseori sunt organizate diverse activitati culturale, precum: proiectii, concerte acustice, lansari de carte, intruniri, dar si expozitii de fotografie sau pictura si instalatii.

Lokal

Îninte să mergem spre alte zone ale orașului se cuvine să amintim și de Lokal de pe Eminescu 57A. Aici găsiți o gradină mare cu verdeață și o casă negustorească de sfârșit de secol XIX.

Casa pastrează un concept istoric de amenajare – in camere găsind tot felul de artefacte comuniste, iar gradina plină de verdeață este amenajată suficient cât să te simți bine. Nu e un local pentru prinți și prințese, dar pentru cei care iubesc natura și o gură de aer este un loc perfect.

Ceainăria Infinitea

Pentru următoarele două grădini de vară, dăm o fugă până în Cotroceni. Lângă parcul Romniceanu, în imediata apropiere a treptelor colorate de aici, se află ceainăria Infinitea (Grigore Romniceanu 7) care este o mică bijuterie. Interiorul pare rupt dintr-un film, fiind plin de mobilier interbelic, obiecte de artă, vaze cu flori.

Ceainăria Infinitea. FOTO via Facebook

Dar terasa plină de vegetație de toate felurile și amenajată pe două niveluri este cea pentru care vin aici oameni din toate colțurile orașului, nu doar pentru că este răcoroasă, dar este și extrem de fotogenică.

RePlace

De cealaltă parte a dealului pe care se află Academia Militară, în imediata apropiere a Palatului Cotroceni, se află RePlace (Nicolae Paulescu 61) o terasă pe care merge s-o descoperi într-o plimbare pe străduțele cu case frumoase de aici.

Găsești cafea de specialitate, multe băuturi bune și un meniu care-ți pune la dispoziție tot felul de oferte de brunch. Terasa nu e foarte mare, dar e plină de verdeață și de tufe de bambus, iar o atmosferă e tot timpul chill și plăcută.