Hala Matache s-a dus dracului, ca multe alte monumente din România! Nu a contat nicio clipă faptul că este avertizare de cod portocaliu de viscol, că este Buna Vestire, că este până la urmă seară, doctorul primar a operat din nou zona veche a Capitalei.

Ce mai rămăsese din Bucureştiul interbelic şi antebelic după uraganul comunist încă se mai taie şi azi, bucată cu bucată, sub sigla modernizării oraşului.

Ceea ce mi se pare şi mai alarmat este detaşarea cu care mulţi spun: e o ruină demoleaz-o că şi aşa este un focar de infecţie. Dragilor, cine a adus Hala Matache în asemenea stare? Restaurarea este soluţia, nu demolarea!

Demolarea este egal cu pierderea identităţii. Dacă te plimbi prin Bucureşti nu ştii că a fost înfiinţat în secolul al XV-lea sau poate mai devreme, ci îi dai cam 100 de ani, cel mult!

De ce? Pentru că locurile simbol ale urbei au fost acoperite de blocuri sau rase de pe faţa pământului şi acest proces nu este de azi de ieri, ci a avut loc şi pe vremea lui Carol. Numai dacă ne aducem aminte cum Ceauşescu a ras tot cartierul Uranus pentru a face Casa Poporului ne apucă groaza. Dincolo de cicatricile adânci lăsate în Micul Paris de demenţa unui regim, după 1990 s-a continuat cu şi mai mare ură demolarea diverselor construcţii ce puteau fi valorificate pentru teren.

Nu mă înţelegeţi greşit! Sunt pentru modernizare! Există gropi de gunoi dezafectate pline de infecţie în Chitila sau Glina care ar trebui rezolvate cumva. Sunt zeci de ha de hale vechi care nu au nimic din identitatea acestei urbe care ar putea fi transformate în zone rezidenţiale, sosele suspendate, parcuri, clădiri de birouri etc. Ba chiar mai mult s-ar putea reface parte a oraşului modern acolo fără nicio problemă, dar interesul este altul. Este unul al profitului imediat.

Pentru cei care vor modernizare am o întrebare: Ce căutaţi când mergeţi în diverse oraşe din Occident – vreţi să vedeţi bulevarde de 4 benzi, clădiri de sticlă ale unor multinaţionale sau bănci? Mă îndoiesc că asta este scopul călătoriei dumneavoastră. Mai degrabă vreţi să vă plimbaţi pe Las Rambla din Barcelona, să vă plimbaţi pe străzile mici din centrul Vienei, prin vestitele cartiere sau parcuri londoneze, mergeţi să cumpăraţi ceva din Bayazid Bazar în Istanbul sau beţi o bere în centrul oraşului Praga.

Ştiţi câte pieţe tradiţionale există în Bucureşti? Pieţe care să aibă şi o arhitectură adecvată… Cred că a mai rămas Piaţa Obor, cu hala din spate şi Hala Traian. Dacă ştiţi mai multe vă rog să completaţi. Totuşi Hala Traian este azi un supermarket şi prea puţini turişti dau de aceste pieţe. Halele de la Unirii sunt de mult demolate, iar Hala Matache, care ar fi avut o şansă pentru că era foarte aproape de Piaţa Victoriei este pusă la pământ.

As putea continua cu inutilitatea construcţiei unui drum de patru benzi prin centrul capitalei, dar am senzaţia că parcă edilii ne urăsc pe noi cei care îî votăm…