Roșu elegant, albul cu aromă florală și dulcele Saulternes transformă călătoria într-un deliciu al pasionaților de vinuri.

Călătoria începe pe pantele line, acoperite cu pietriș, unde se produc vinurile de primă clasă ale regiunii Graves, cunoscută acum sub denumirea oficială de Pessac-Léognan. Graves, care se întinde de la Bordeaux spre sud, de-a lungul văii Garonne, a fost întotdeauna faimoasă pentru vinurile sale roșii și pentru vinurile albe Sémillon și Sauvignon. Dacă treceți de porțile prestigiosului Château Haut-Brion și nu veți mai zări acoperișurile ascuțite ale Château Pape-Clément, veți întrezări, atât la Pessac, cât și la periferia orașului Bordeaux, acest bastion al vinurilor rafinate.

Drumul traversează un peisaj și mai pitoresc, îndreptându-se către Château de Chantegrive de la Podensac, unde puteți degusta vinuri roșii elegante și vinuri albe cu aromă florală, cu un ușor iz de cremene. Apoi îndreptați-vă înspre sud, spre Preignac, unde, la Château de Malle, bine amplasat la marginea Graves și Sauternes, puteți gusta vinuri albe seci și dulcele Sauternes.

Grădina italiană a acestui castel de secol XVII este un loc ideal în care să meditați la rafinamentul și diversitatea vinurilor din regiune. La sfârșitul sezonului, când strugurii ajng în ultimele faze ale Botrytis cinerea, mucegaiul nobil care îi acoperă, sunt culeși boabă cu boabă, lucru care, alături de cețurile de toamnă care coboară peste podgoriile de pe malul râului Ciron, conferă vinului Sauternes gustul dulce și catifelat distinct.

Cea mai nimerită perioadă. Din martie până în aprilie sau din octombrie până în noiembrie, când se adună recolta la Barsac și Sauternes. Château-urile și majoritatea obiectivelor turistice istorice sunt deschise numai între Paște și începutul lui noiembrie. Dacă vreți să vă plimbați cu bicicleta prin regiune, mergeți primăvara.

Graves Chais Ouvert (Pivnițele Deschise), de la începutul lui noiembrie, poate fi vizitat la sfârșit de săptămână. În rest, rezervați-vă o săptămână pentru a explora regiunea și a degusta vinurile.

De știut

Puteți închiria o mașină din Bordeaux. Verificați site-urile Château-urilor în prealabil; de cele mai multe ori, trebuie să faceți o programare pentru a degusta sau a cumpăra vinuri.

Puteți închiria biciclete din Léognan.

Nu ratați!

La sfârșitul lui octombrie, căutați cu privirea cocorii cenușii care zboară în cârduri peste Gironde și ale căror strigăte se fac auzite de departe.

Vizitați Château La Brède, reședința filosofului, scriitorului și producătorului de vinuri din secolul al XVII Baron de Montesquieu, la mică distanță de D108, care trece prin orașul La Brède.

Relaxați-vă și degustați rafinatul Sauternes, produs din struguri foarte copți, în podgoria Château de Malle.