Deși nu este un loc la fel de popular precum Paris, Londra, New York sau Marele Canion, următoarea destinație este cu adevărat specială. Fisura Silfra este locul unde natura îți taie respirația.

Ce este Fisura Silfra?

Silfra este un loc unic în Islanda, o fisură între două continente, situată în Lacul Thingvellir, din Parcul Naţional Thingvellir. Deşi nu este singura în lume, aceasta este unică pentru vizibilitatea extraordinară (peste 100 de metri) şi claritatea apei, şi pentru frumuseţea ei.

Plăcile tectonice (placa tectonică este o bucată foarte mare a scoarței terestre, totalitatea acestora formând suprafața Terrei n.r.) care se întâlnesc la Silfra (cea Euroasiatică şi Americană de Nord) se deplasează cu aproximativ 2 centimetri în fiecare an, din când în când dând naştere la cutremure. Este extraordinar că fisura e plină cu apa Lacului Thingvellir până la o adâncime de aproximativ 60 de metri, peisajul subacvatic fiind presărat din când în când cu peşteri. Situl este renumit în lume pentru scufundări şi este format din trei zone: Sala, Catedrala şi Laguna.

Lacul Thingvellir este alimentat cu apă dintr-un izvor subteran, provenind de la ghețarul care se topește din Langjökull, al doilea cel mai mare ghețar din Islanda, la aproximativ cincizeci de kilometri la nord de Lacul Tingvallavatn.

Fisura Silfra este iubită de scafandri

Apa care umple Fisura Silfra este la fel de limpede ca un cristal, este potabilă și foarte rece. Temperatura acesteia este cuprinsă între 2 și 4 grade Celsius. Cum aminteam mai sus, doritorii se pot scufunda în trei zone: Sala Silfra, Catedrala Silfra și Laguna Silfra.

Catedrala este o fisură lungă de 100 de metri, cu vizibilitate aproape de la un capăt la altul. Deși are o adâncime maximă de 63 de metri, turiștii nu ajung până acolo, scufundarea la această adâncime se face foarte rar și doar de personal specializat în interes științific.

Vezi aici video cu Fisura Silfra

Foto: icelandreview.com