În fiecare an, în ziua de 22 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Apei. Cu acest prilej, Muzeul Național al Banatului aduce în atenția publicului Astăzi ne amintim de Fântâna Pașei, locul cu cea mai bună apă din oraș.

Timișoara și-a avut începuturile pe o suprafață de teren mai înaltă decât malurile râului Timișul Mic – azi numit Bega. Pe lângă această sursă, populația folosea apă și din unele fântâni, existente în afara cetății. În memoria localnicilor a rămas „Fântâna Pașei” (pe actuala Cale a Torontalului), care dădea cea mai bună apă din oraș, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.

La răsăritul „satului Mehala” se înălța un conac numit „Fântâna Pașei”, „Pascha Brunnen” sau „Präsidenten Garten”. Reședința de vară a pașalelor Timișoarei (1552-1716), înconjurată de fântâni răcoroase, castani seculari, tufe de trandafiri și alte minunății, a fost distrusă în 1716 și apoi refăcută în 1722.

Fântâna Pașei din Timișoara (foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului)
Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului

În 1732-1740 a devenit lazaret pentru bolnavii de ciumă și mai apoi a trecut în proprietatea succesivă a episcopului ortodox al Timișoarei, a președintelui civil al Banatului, a primăriei orașului și a administrației financiare. Francesco Griselini (1774) îl descria ca un „palat delicios”, dar în 1775 devenise deja depozit pentru gogoșile viermilor de mătase și crâșmă.

Fântâna Pașei din Timișoara (foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului)
Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului

Mai bine de 50 de ani aici și-a avut sediul și poligonul celei mai vechi asociații orășenești de tir de pe teritoriul României (începând cu 1798). În 1849 clădirea a fost arsă din nou de armata maghiară, a fost refăcută pe la 1859 când a redevenit birt, concurând cu un altul: Ciarda de pe Calea Miresei sau a Aradului (1764) și a fost distrusă între 1944-1953, timp în care a fost ocupată de armata sovietică.

Locul se numește și azi „fântâna pașei”. În curtea ce exista pe vremuri se afla o fântână, considerată a avea cea mai rece și mai bună apă din Timișoara. Vremea beilerbeilor a trecut, dar locul a rămas vestit. Au mai rămas doar pivnițele și, probabil, fântâna. O construcție nouă, privată, se ridică acum în acel loc, dar amintirile rămân. Și gustul apei reci de la cișmeaua din Mehala, notează Muzeul Național al Banatului.