O epidemie de gripă care a afectat puternic România a avut loc în anul 1971. Autorităţile comuniste au ţinut secrete datele privind numărul de îmbolnăviri şi decese, dar unele informaţii au ”răsuflat” şi au fost publicate în reviste de specialitate din străinătate.

În toamna anului 1971 a circulat pe teritoriul ţării noastre una dintre cele mai puternice gripe de până atunci care a afectat peste 14.000 de români.

Numărul persoanelor bolnave cu siguranţă a fost mai mare de 14.000 însă autorităţile comuniste, la ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu, au secretizat rapoartele medicale. Medicii au fost obligaţi să treacă fişele de deces alte cauze, cum ar fi ”infarct”, în loc de gripă. Nu este singura data cand evenimente neplacute au fost ascunse

Gripa a fost o pandemie la nivel mondial şi a debutat în anul 1968 în Hong Kong, după care a ajuns şi în Sigapore şi în Vietnam unde era în derulare războiul declanţat de SUA împotriva nordului comunist susţinut de Uniunea Sovietică. Inevitabil, o parte a trupelor americane s-au îmbolnăvit şi au dus boala şi în SUA. S-a ajuns astfel, ca în 1970, un număr de 12 state americane să fie în carantină.

Un an mai târziu, în 1971, gripa ”a trecut” Atlanticul şi a ajuns ajunge în Europa. Primele ţări care au anunţat cazuri au fost Elveţia şi Finlanda. În Ungaria, gripa a provocat 500.000 de îmbolnăviri. În septembrie, 1971, gripa a ajuns în România, mai întâi în Sibiu şi în Braşov.

Potrivit atelor medicale care au rămas, pe data de 15 septembrie la Iaşi se înregistrau, 405 cazuri, dintre care 34 de copii între 0 şi 4 ani. Cifrele continuau să crească de la o zi la alta. În Bucureşti, vârful epidemiei a avut loc pe 20 octombrie, în timp ce în Moldova, în a doua săptămână din luna noiembrie, cu 3.725 de cazuri. Cea mai afectată zonă a fost Iaşiul, unde numărul îmbolnăvirilor a ajuns la peste 4.000 de cazuri în doar o săptămână.

În vara anului 1971, dictatorul Nicolae Ceauşescu a vizitat China, Coreea de Nord, Mongolia şi  Vietnamul. Ca de obicei, liderul comunist a fost însoţit de o delegaţie numeroasă. Ulterior, specialiştii în sănătate au lansat ipoteza că gripa ar fi putut fi adusă în România chiar de către membrii delegaţiei.

Pandemia a intrat într-un proces de descreștere la finalul anului 1971, chiar dacă cazurile răzlețe aveau să fie notate până în primăvara anului 1972. S-au înregistrat peste un milion de decese la nivelul întregului glob. În România nu va fi cunoscut niciodată numărul, din cauza falsificării cauzelor multor decese din acea perioadă.