Rembrandt, Van Gogh, cartofi prăjiți, trufe psihedelice și lalele negre. Amsterdam nu este doar cel mai important oraș olandez și o metropolă europeana căreia nu poți să-i găsești vreun termen de comparație, ci și o pagină mereu controversată de enciclopedie umană, care abundă în cifre halucinante și în informații contradictorii, ceea ce, totuși, nu-i micșorează puterea de atracție, ci dimpotrivă.

„Când îmi făceam documentarea despre Amsterdam, primul lucru care m-a izbit a fost avalanșa de cifre care se rostogoleau din toate direcțiile. Astfel, orașul numără în jur de 821.000 de locuitori, însă aceștia aparțin unui număr de 180 de naționalități. Aici, nu e deloc practic să mergi cu mașină mică. De aceea, pe lângă atâtea și atâtea biciclete, există 216 tramvaie. Uneori, e mai practic să locuiești pe apa, așadar sunt deja 2.500 de case plutitoare, amenajate pe bărci și barje. Inclusiv pisicile abandonate au parte de o asemenea locuință lacustră. Viața sufletească și confortul moral-volițional contează enorm și pentru asta există 75 de muzee, 207 picturi de Van Gogh, 14 hoteluri de cinci stele, 15 cinematografe și 16 cluburi (barurile, cafenelele, terasele, restaurantele și alte locații similare făcând obiectul altor statistici). Amsterdam are 165 de canale, care însumează 100 de kilometri și concurează serios, adesea surclasând, rețeaua stradală. Există mai multe biciclete decât oameni și 25.000 dintre aceste mijloace de locomoție sunt aruncate sau dispar în canalele din Amsterdam în fiecare an. Și, dacă mori în Amsterdam, dar nu ai familie, prieteni sau cunoștințe, atunci un poet va scrie o poezie și o va recita la înmormântarea ta…”. (Dan-Silviu Boerescu)

Volumul poate fi comandat, la preț special, din librăria online a Editurii Neverland.

Puteți câștiga una dintre cele trei cărți „Pierdut în Amsterdam, orașul toleranței depline”, de Dan-Silviu Boerescu, participând la concursul desfășurat pe pagina de Facebook Turism Istoric. Detalii, aici.