Oraşul Didim, situat în vestul Turciei, pe coasta estică a Mării Egee (712 km de Istanbul), a devenit în ultimii ani o importantă destinaţie turistică, concurând cu mai cunoscutele Kuşadasi sau Bodrum. Plajele însorite, vestigiile arheologice şi tradiţiile locale sunt principalele atracţii ale zonei. Desigur, nu lipsesc bazarurile şi centrele comerciale.

Autor: Radu Dipratu

Didyma

Zona oraşului Didim (Didyma în antichitate) a fost populată încă din Neolitic, însă aşezarea a început să înflorească odată cu perioada greacă clasică, când a fost construit primul sanctuar dedicat zeului Apollo, în jurul unui izvor natural. Acest izvor oferea templului caracterul de oracol, la fel ca în cazul templului de la Delphi.

Templul a fost distrus de căre perşi în anul 496 î.Hr. ca pedeapsă pentru răscoala oraşelor ioniene. În timpul lui Alexandru cel Mare începe construcţia sanctuarului ce a rămas până în zilele noastre, construcţie ce nu a fost finalizată niciodată.

Privind de la baza coloanelor uriaşe ce au rămas în picioare, este uşor de înţeles de ce acest templu ar fi fost cel mai mare din lumea greacă, dacă ar fi fost finalizat. În prezent echipe de arhelogi germani lucrează la excavarea şi conservarea ruinelor.

Templul a fost închis în timpul domniei împăratului roman Teodosius I (379-395), însă declinul zonei a venit odată cu decăderea oraşului Milet.

Didyma a fost în stăpânire bizantină până la sfârşitul secolului al XIII-lea, când întreaga zonă a fost ocupată de turcii beylikului Aydinoglu. Otomanii vor cuceri definitiv acest principat de frontieră în 1413, sub Mehmed I (1413-1421) şi vor numi aşezarea Yoranda.

După proclamarea Republicii Turce în 1923, localitatea este numită Hisar (cetate), apoi Yenihisar (cetatea nouă) după ce un cutremur o distruge aproape în totalitate în 1955 şi începe reconstrucţia. Yenihisar îşi reia numele antic Didim în 1997.

Până la mijlocul anilor ’90, Didim era cel mult un orăşel pescăresc, turiştii fiind o raritate.

În prezent – staţiunea turistică cu cea mai rapidă dezvoltare de pe ţărmul Egeei

În Didim, la fel ca în întreaga Turcie, turismul a reprezentat unul din principalele mijloace de dezvoltare economică. Practic toate clădirile din oraş nu sunt mai vechi de 10-15 ani, iar majoritatea sunt destinate turismului.

Foarte populară printre turiştii britanici şi germani, aceştia şi-au întemeiat adevărate cartiere în Didim. Frecvent întâlneşti pensionari britanici care stau aici din aprilie până până în octombrie.

Pe de altă parte, fiind o staţiune relativ nouă, este o destinaţie foarte populară printre turci. Astfel poţi regăsi atmosfera turcească tradiţională.

Altinkum

Zona plajei, numită Altinkum (Nisipurile de aur) este centrul distracţiei. Sunt plaje publice, dar şi private, care se pot aglomera repede în mijlocul zilei, în ciuda caniculei. Pe promenada care străbate întrega plajă se găsesc restaurante, magazine, bazaruri, librării sau case de schimb.

Din port se organizează croaziere de o zi pe Marea Egee şi excursii pe insulele greceşti din apropiere (Samos, Patmos, Chios, chiar şi în Rodos).

Recent a fost construit un port de agrement, D-Marina Didim, cel mai mare de acest fel de la Marea Egee. Yahturile ancorate aici sunt o privelişte deosebită, mai ales pentru cei ce visează să deţină o astfel de ambarcaţiune.

Milet, Efes, safari şi alte atracţii                        

Doar amfiteatrul a mai rămas din oraşul antic Milet, însă acesta merită vizitat fiind la aprox. 20km de Didim. Situat pe ţărmul antic al Mării Egee, cauzele declinului acestei metropele greceşti este cel puţin curios:sedimentele depuse de râul Meander (Meandros) au astupat cu timpul golful, iar comerţul maritim ce asigura prosperitatea oraşului a dispărut.

 Mai spectaculoase sunt ruinele Efesului, cu celebra bibliotecă a lui Celsus, aflate la 100km de Didim.

 În apropiere se află oraşul Selçuk, în care se regăseşte cea mai veche moschee din regiune, moscheea Isa Bey (sec. XIII) şi o impresionantă cetate medievală. Tot în Selçuk se oganizează în fiecare iarnă tradiţionalele lupte de cămile.

Numeroase microbuze asigură transportul către localităţile apropiate, iar pentru distanţe mai mari sunt folosite autocare mari şi confortabile. De asemenea, agenţiile de turism mai serioase pot asigura transport personal către toate destinaţiile.

Agenţiile de turism locale organizează excursii de o zi către destinaţii mai îndepărtate, cum ar fi Pamukkale, Bodrum sau Izmir.

Safariul, deşi nu în genul celor organizate în Africa, este o activitate ce nu trebuie ocolită. Plimbarea într-un Jeep neacoperit pe dealurile din jurul staţiunii reprezintă o adevărată aventură.

Shopping

În centrul comercial modern situat în mijlocul staţiunii se pot găsi imitaţii ieftine ale brandurile celebre, dar şi produse originale, de calitate.

De asemenea se mai pot face cumpărături în cele două bazaruri, dar gama de produse este relativ limitată.

La aproape o oră de mers cu microbuzul se află Outlet-ul Soke, unde branduri celebre îşi vând marfa la preţuri considerabil mai mici.

Transport

Cu avionul se poate ajunge din Bucureşti până la Bodrum sau Izmir, iar de acolo un drum cu autocarul de aproximativ 2-3 ore până în Didim.

 Cu autocarul, agenţiile de turism din Bucureşti asigură transport doar până la Kuşadasi.

Beneficiind de peisaje naturale deosebit şi vestigii arheologice din toate perioadele istoriei, Didim are toate ingredientele pentru a deveni o staţiune de interes internaţiona, iar investiţiile masive în infrastructură au rolul de a accelera acest proces