Este vorba despre mai multe lucruri care au aparţinut savantului Hermann Oberth, considerat părintele navigaţiei spaţiale şi precursor al noii ere tehnice. În timpul lucrărilor efectuate la acoperişul casei memoriale care poartă numele celebrului om de ştiinţă, au fost găsite mai multe schiţe, facsimile, manuscrise şi alte obiecte lăsate moştenire familiei sale., informeaza Adevarul.ro

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură au scos la lumină documente care datează de aproape un secol. Printre acestea se află şi planurile şi schiţele originale ale rachetei lansate din municipiul Mediaş în anul 1935 de către Hermann Oberth.

Este anul care a reprezentat un punct de cotitură în istoria aeronauticii mondiale, Mediaşul devenind al patrulea oraş la nivel mondial de unde se lansa o rachetă cu combustibil lichid, într-o perioadă de pionierat în cercetările spaţiale, după Moscova, Berlin şi New Mexico.  Lucrările de reparaţii la acoperişul Casei Memoriale erau efectuate de către Primăria Mediaş când s-a făcut marea descoperire. Printre lucrurile găsite se află chiar şi corespondenţa savantului, ziare şi reviste din perioada interbelică, desene şi însemnări. 

Descoperire uimitoare în podul Casei Memoriale Hermann Oberth din Mediaş – Sibiu Foto Adevărul 

Toate vor îmbogăţi patrimoniul oraşului, fiind incluse în colecţiile Muzeului de Istorie Mediaş şi vor completa ceea ce se ştie deja despre personalitatea uimitoare a savantului şi cercetările sale extraordinare.  „Aceste materiale au fost scoase din nou la lumină, după aproximativ nouă decenii, de către angajaţi ai Direcţiei pentru Cultură Mediaş, iar la o analiză primară s-a constatat că unele dintre cele mai importante documente fac referire la planurile şi schiţele originale ale rachetei lansate din oraşul nostru în anul 1935”, au menţionat printre altele reprezentanţii Primăriei Municipiului Mediaş.   

Hermann Oberth s-a născut pe 25 iunie 1894, la Sibiu. La vârsta de 15 ani proiecta prima sa rachetă, pentru ca mai târziu să perfecţioneze acest proiect prin calcule pentru arderea în etape a combustibilului.  Lucrările sale revoluţionare au fost primite cu reţinere atât în mediul ştiinţific cât şi în cel editorial. Pe motiv că ar conţine prea multă matematică pentru o lucrare de fizică, dar prea multă fizică pentru o lucrare de matematică, nemţii au refuzat să-i publice „Rachetă spre spaţiile interplanetare”. A fost acceptată însă în 1922 de profesorul Augustin Maior de la Universitatea din Cluj, ca lucrare de dizertaţie pentru acordarea titlului de profesor de matematică şi fizică lui Hermann Oberth.  

Şapte ani mai târziu scria „biblia astronauticii ştiinţifice” aşa cum a fost numită lucrarea „Moduri de a călători în spaţiu”, distinsă cu Premiul internaţional pentru ştiinţa zborurilor interplanetare. Ȋn perioada în care a predat ca profesor la Liceul Stephan Ludwig Roth din Mediaş, a dat naştere celei mai importante părţi din opera sa ştiinţifică legată de construcţia şi zborul rachetei în spaţiul cosmic. 

A primit aprobarea din partea Regele Carol al II-lea pentru a face experimente la Şcoala de Aviaţie din oraş, construind între 1932 – 1935 numeroase rachete experimentale, dintre care unele au şi fost lansate. Schiţele găsite acum în podul casei memoriale fac parte din perioada respectivă. A lucrat mai apoi în Italia, America şi Germania şi a primit nenumărate premii. Anul acesta, în luna decembrie, se vor comemora 33 de ani de la moartea renumitului om de ştiinţă.