Un buncăr anti-atomic care a fost până acum ultra-secret, a fost deschis publicului în Danemarca. Capabilă să reziste unui atac nuclear, impresionanta clădire subterană a devenit acum un muzeu despre fricile și tensiunile care au dominat perioada Războiului Rece, scrie BBC.

Ascuns în pădurea Rold din Iutlanda, în nordul Danemarcei, la aproximativ 400 de kilometri vest de Copenhaga, complexul de buncăr Koldrigsmusset Regan Vest, a fost construit în anii 1960, la vârful tensiunilor din Războiul Rece. În acest buncăr ar fi urmat ca guvernul danez și regina Danemarcei să se refugieze în cazul în care ar fi început războiul nuclear între cele două blocuri rivale. Planul era ca țara să fie condusă din acest adăpost aflat la 60 de metri sub pământ.

Existența sa a fost ascunsă vreme de decenii. Abia în 2012, autoritățile daneze au hotărât să dezvăluie publicului existența buncărului. După ani de zile de pregătiri, buncărul a fost deschis pentru prima oară pentru accesul publicului în februarie 2023, ca muzeu. Doar 50.000 de vizitatori pot intra aici anual, iar accesul a fost limitat la grupuri de zece persoane pentru tururi de 90 de minute cu ghid. În aceste tururi se explorează cei doi kilometri de sistem de buncăr de tip labirint.

Practic, întregul complex este o capsulă a timpului, iar un tur o călătorie fascinantă  în timp, în perioada Războiului Rece. Frica de război nuclear Membră a NATO din 1949, poziția geografică a Danemarcei la gurile Mării Baltice este importantă strategic, dar proximitatea ei de Cortina de Fier a făcut-o și vulnerabilă. Din acest motiv, guvernele țării au vrut să se pregătească pentru ce-i mai rău. Construcția complexului de buncăre Regan Vest a început în 1963 și a fost încheiată cinci ani mai târziu.

Construcția rezultată este un buncăr anti-atomic uriaș, având forma adouă inele conectate, fiecare cu un etaj superior și unul inferior și peste 230 de camere menite să acomodeze prezența a 350 de angajați. Majoritatea dintre aceștia urmau să fie miniștri și funcționari publici, parte a unei administrații reduse, ea având doar scopul de a asigura guvernarea țării într-una dintre cele mai întunecate perioade. Pe lângă aceștia, prezenți ar fi urmat să fie și medici, jurnaliști și un preot.

„E o lume diferită aici. Ce e special este că tot ce e în acest buncăr e autentic. E ca o capsulă a timpului. O capsulă a timpului uriașă”, Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutalanda de Nord. Din acest motiv este Regan Vest atât de special, spune el – și alte buncăre similare există în alte țări, dar ele au mai fost modernizate pe parcurs, și-au schimbat ambianța sau nu sunt deschise publicului.

Din fericire, Războiul Rece nu s-a „încălzit”, iar complexul de buncăre a rămas funcțional doar pentru exerciții și teste. A rămas în așteptare până în 2003, când a fost scos oficial din funcțiune. Nouă ani mai târziu, guvernul danez a dezvăluit secretul și a început pregătirile pentru transformarea lui în muzeu.