O croazieră pe Dunăre înseamnă peisaje pitorești pe un fluviu legendar, care include excursii în două dintre cele mai frumoase orașe europene – Viena și Budapesta.

De la izvorul său, din munții Pădurea Neagră, și până la Marea Neagră, Dunărea albastră curge spre est, trecând prin inima Europei, prin regiuni rurale pustii, sate minuscule și orașe fremătătoare, prin vii scăldate în soare, pe lîngă dealuri împădurite, turle ascuțite de biserici și castele seculare singuratice, pe vîrfuri de coline.

Croaziera este faimoasă pentru seria de orașe vechi de pe malurile fluviului: poți să cobori din vaporaș într-un decor cu totul diferit: străzi pietruite, magazine de lux și clădiri cu o arhitectură care îți taie răsuflare. Chiar și cele mai scurte croaziere opresc în două dintre cele mai mari orașe europene: Viena – o adevărată comoară culturală – și Budapesta – regina Dunării.

Dacă ajungeți la Budapesta, plimbați-vă pe Vaci Utca, strada pietonală comercială care reflectă perfect spiritul orașului, unde găsiți magazine moderne, dar și clădiri intacte de secol XVIII. Unele croaziere fac un popas și în Bratislava, capitala istorică a Slovaciei, și în două sate austrice, Durnstein, unde se află ruinele castelului de secol XII în care a fost închis regele Richard Inimă de Leu, și Melk, unde puteți vizita o superbă abație benedictină barocă. Dacă faceți o excursie în Esztergom, veți vedea cea mai mare bazilică din Ungaria și tezaurul ei uluitor.

Majoritatea croazierelor se organizează din aprilie până în octombrie; câteva au loc și în decembrie, în timpul Crăciunului.

Croazierele durează între 7 și 14 zile, dus-întors, plecând din Passau (Germania) și sfârșindu-se la Budapesta. Multe agenții oferă opriri opționale, de mai multe zile, în diferite orașe, sau excursii la Praga ori München.

Informații utile

Să aveți haine groase și de ploaie; vremea în Europa Centrală este capricioasă. Aveți nevoie de pantofi confortabili, pentru a vă putea plimba prin oraș.

Când calculați costurile croazierei, nu uitați de bacșișuri. Acestea constituie un cost suplimentar zilnic de 8-10 euro.

Atracții

Vasele ancorează la numai cinci minute de mers pe jos de faimoasa Piață Centrală 1980 din Budapesta, unde puteți găsi alimente tradiționale, cârnați și cele mai frumoase suvenire din oraș.

Pentru iubitorii de muzică clasică: vizitați noaptea opera și sălile de concerte din Viena.

Produsele vieneze de patiserie sunt delicioase, în special sachertorte, o prăjitură cu un strat de gem de caise, învelită într-o cremă groasă de ciocolată. Le puteți încerca la Demel Konditorei, Kohlmarkt 14, o cofetărie cu un interior desprins din altă epocă, unde vedeți și prăjituri minunate cu marțipan în vitrină.