Unii spun că este tort alții, alții că ar fi de fapt o prăjitură care ar aduce mai degrabă cu o tartă. Cert este că avem de-a face cu o „relicvă” în materie de rețete de dulciuri. Unii chiar consideră că tortul Linzer este cunoscut drept cel mai vechi tip de tort din lume și poarta acest nume încă din 1696.

Alții spun că tortul Linzer este cel mai vechi tort care a fost numit după un loc, și anume orașul austriac Linz. Pentru o lungă perioadă de timp, o rețetă a acestui tort, publicată în Stadt-und Landesbibliothek, în anul 1696, a fost considera mai veche cunoscută. Însă în 2005, Waltraud Faißner, directorul bibliotecii Landesmuseumului din Austria Superioară și autorul cărții „Wie mann die Linzer Dortten macht” („Cum se face Tortul Linzer”), a găsit o rețetă a tortului, dar din orașul italian Verona, care este mai veche, respectiv din 1653 și care a fost găsită în Codex 35/31, din arhiva Abadiei Admont.

Vedem așadar că sunt mai multe spații culturale, distincte care au dat această rețetă de tort. Cert este că nu se va sti niciodata cine l-a inventat. În privința denumirii există destul de multe discuții, iar lucrurile sunt mai incerte. Unii zic că un cofetar vienez numit Linzer, ar fi fost cel care l-a popularizat, alții zic că de fapt bucătarul Johann Konrad Vogel (1796-1883), care a început producția în masă a tortului în Linz în jurul 1823, ar fi fost cel care a instituit acest nume.

Cert este că cele mai vechi cărți de bucate care menționează rețeta tortului Linzer, documente vechi de peste 300 de ani, admit următoarea compoziție: blatul se făcea din unt, migdale, zahăr, făină și cele mai fine arome. Deși tortul Linzer pare mai mult o tartă sau o prăjitura, la prima vedere, există destule variații ale retetei care îl poate transforma în ceva mult mai fastuos.

Iată totuși rețeta originală:

Ingrediente:
150g faina, 100g unt, 100g migdale (tocate), 150g zahar, 2 ouă, 1 lămâie, 50g nuci (tocate), esenta de vanilie, sare, 2 cuisoare măcinate, 1/2 linguriță scorțisoară, 1 cească gem de afine (sau de alte fructe, după gust), 1 zahăr vanilat, zahăr pudră

Mod de preparare:

Faina se freaca cu untul caldut, apoi se adauga zaharul, 1 oua, scortisoara, cuisoarele (zdrobite), migdalele, vanilia (esenta), sarea și zeama de la lămâie. Se framantă o cocă care se împarte în două și se lasă la rece 30 de minute.

Se ia o forma de tarta mare, se unge cu unt. Jumătate din coca se pune în tavă, iar deasupra se întinde un strat gros de gem.

Din cealalta jumatate de cocă se taie fâșii de 1-2 cm lățime și se fac zabrele care se pun peste gem. Câteva fâșii se pun pe margine, de jur împrejur. Se ung “zabrelele” cu ou bătut și se preasară deasupra migdale și nuci. Se baga în cuptor și se coace la temperatură medie aproximativ 1 oră.

Se serveste rece, cu zahar pudra deasupra.

Tortul Linzer este o prăjitură delicioasă consumată tradițional în zile de Crăciun în regiunile austriece, maghiare, elvețiene, germane și tiroliene.