Unul dintre cele mai celebre personaje din literatura americană, Hannibal Lecter, a fost inspirat de un medic, criminal în serie, închis într-un penitenciar din Mexic.

Thomas Harris, autorul poveştii din spatele celebrei producţii cinematografice „Tăcerea Mieilor“, a dezvăluit identitatea ucigaşului după asemănarea căruia l-a construit pe Hannibal Lecter, protagonistul romanului său. După spusele acestuia, portretul lui Hannibal a fost inspirat de un asasin, doctor de profesie, pe care l-a cunoscut, într-o închisoare din Mexic, în anii ʼ60.

Harris a declarat jurnaliştilor de la „The Times“ că l-a cunoscut pe doctorul Salazar într-o închisoare din Mexic, pe vremea când lucra ca jurnalist şi dorea să realizeze un interviu cu un american care omorâse trei oameni.

„Dr. Salazar era un om mărunt, slab şi avea părul roşu închis. Era liniştit şi chiar elegant în gesturi“, îl descrie Harris pe cel care i-a fost sursă de inspiraţie.

Actriţa Jodie Foster, în timpul unei scene din pelicula americană

Lector, personajul închipuit de scriitorul american, a apărut iniţial în cartea „Dragonul Roşu“, urmând ca, mai apoi, portretul lui să fie regăsit şi în paginile romanului „Tăcerea Mieilor“.

Pelicula produsă în 1991, care a urmat firul poveştii închipuite de Harris, s-a bucurat de un succes răsunător şi a fost premiată cu cinci trofee Oscar. Hannibal Lecter a fost interpretat de celebrul Anthony Hopkins care a obţinut Oscarul pentru „cel mai bun actor în rol principal“, în 1992, pentru o interpretare impecabilă.