Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a declarat că faza de curăţare a proiectului de restaurare a Catedralei Notre-Dame s-a încheiat, permiţând ca lucrările de reconstrucţie să înceapă la sfârşitul verii.

„Suntem încrezători că 2024 va fi anul în care o mare parte a acestor lucrări va fi finalizată, anul redeschiderii catedralei pentru credincioşi şi pentru public”, a declarat Abdul Malak în timp ce vizita locul.

La scurt timp după incendiul din aprilie 2019, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că monumentul, care datează din secolul al XII-lea, va fi reconstruit, iar ulterior a promis că îl va redeschide pentru credincioşi până în 2024, când Franţa va găzdui Jocurile Olimpice, informează Mediafax.

Monumentul parizian din secolul al XIII-lea a luat foc în aprilie 2019, declanşând o vastă manifestare de emoţie. De atunci, a fost realizat un proiect de restaurare uriaş care vizează readucerea acestuia la designul său anterior.

Catedrala Notre-Dame din Paris va fi restaurată la designul său anterior, inclusiv la turla de 96 de metri proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc la mijlocul anilor 1800 şi pentru care a fost selectat lemn nou.

Care a fost cauza incendiului?

Cauza incendiului care a afectat Catedrala Notre-Dame din Paris rămâne necunoscută. Anchetele efectuate de Brigada Criminalistică sub conducerea a trei examinatori de la Tribunalul din Paris nu au reușit să stabilească cu exactitate cauza focului.  

Se crede că de vină ar putea fi un chiștoc de țigară nestins sau o defecțiune electrică.

Au fost demarate noi evaluări de specialitate ale dărâmăturilor, care ar trebui să dureze încă câteva luni, potrivit unei surse apropiate cazului.