Arheologii care excavează o biserică veche din Israel spun că au găsit dovezi care confirmă teoria potrivit căreia situl arheologic de la el-Araj, de pe malul nordic al Mării Galileei, marchează locul de naștere al Sfântului Petru, cel mai important discipol al lui Isus și primul episcop de la Roma, conform tradiției catolice, scrie The Times.

În evanghelia după Ioan, locul de naștere al lui Simon Petru, al fratelui său Andrei și unui al treilea apostol, Filip, este asociat cu Betsaida. În evanghelia după Luca, este vorba despre un loc de lângă Betsaida unde Isus a săvârșit miracolul prin care a hrănit 5.000 de oameni, cunoscut și sub numele de „minunea celor cinci pâini și doi pești”. O inscripție cu o rugăciune pentru Sfântul Petru a fost găsită în situl arheologic de la el-Araj care sprijină teoria că aici s-ar afla satul biblic Betsaida și că bazilica descoperită acolo ar fi Biserica Apostolilor, o dezvăluire care cu siguranță va stimula turismul în zona Mării Galileei în rândul creștinilor, potrivit Haaretz.

Mozaicul era plin de noroi, la fel ca inscripțiile îngropate la el-Araj de mai bine de 1.500 de ani. Curățarea lor sub soarele arzător al sezonului de vară a excavărilor de la situl arheologic de lângă vila otomană Beit HaBek a fost punctul culminant al verii pentru arheologii Mordechai Aviam și R. Steven Notley. El-Araj se află pe malul de nord al Mării Galileei și nu este singurul loc unde s-ar putea găsi Betsaida și unde s-a ridicat mai apoi polisul roman Julias.

Noul Testament nu este foarte clar în privința locului de unde se trag apostolii Petru și fratele său Andrei, dar dovezile indică Betsaida ca reprezentând casa lor și nu satul pescăresc Capernaum, potrivit cercetătorilor. El-Araj se află pe malul de nord al Mării Galileei și nu este singurul loc în care s-ar putea găsi satul biblic Betsaida, unde s-a ridicat mai apoi polisul roman Julias.

Printre cele mai importante descoperiri făcute de arheologi la el-Araj se numără ruinele așezării romane, caselor din satul evreiesc și cele ale unei bazilici bizantine din secolul al V-lea. Timp de mai mulți ani după descoperirea bisericii antice de la el-Araj, arheologii au sperat că vor găsi o inscripție care să conțină o dedicație, o practică tipică pentru bisericile bizantine. Acum, au găsit-o. Inscripția începe cu cuvintele: „Constantin, robul lui Hristos”. Dedicația se referă la ctitorul bisericii conform tradiției bizantine a mozaicurilor. Nu este o referire la Constantin, primul împărat roman care a îmbrățișat creștinismul, explică arheologii.

Inscripția continuă cu o petiție pentru „șeful și comandantul sfinților apostoli” pentru rugăciune, potrivit lui Leah Di Segni de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Jacob Ashkenazi de la Colegiul Kinnaret. De ce a rămas uitată Betsaida pentru mai bine de 1.500 de ani Simon Petru a fost primul care a declarat că Isus este Mesia și astfel este considerat cel mai important dintre apostoli, potrivit tradiției. Importanța sa este demonstrată de ridicarea Bazilicii Sfântul Petru de la Roma deasupra mormântului său. În sezonul de excavări din această toamnă, arheologii speră să găsească și inscripția dedicată Sfântului Andrei. Din moment ce și el a trăit în Betsaida, biserica ar trebui să fi fost dedicată ambilor frați. Inscripția începe cu cuvintele: „Constantin, robul lui Hristos”. Dedicația se referă la ctitorul bisericii, conform tradiției bizantine a mozaicurilor, dar nu este vorba despre împăratul roman Constantin cel Mare, potrivit arheologilor.

Inscripția cu dedicația și rugăciunea pentru Sfântul Petru fac parte din mozaicul de pe podeaua sacristiei bisericii antice. S-a închis astfel dezbaterea asupra locului în care se găsește Betsaida și Biserica Apostolilor? „Aș spune că da, în ambele cazuri”, a spus Notley. „Cred că dovezile arată clar că situl pe care îl excavăm reprezintă biserica la care se referă Sfântul Willibald [în secolul al VIII-lea] ca fiind biserica ridicată deasupra casei Sfinților Petru și Andrei.”

Unul dintre motivele pentru care locul Betsaidei a rămas necunoscut pentru o perioadă atât de lungă de timp este faptul că se află lângă Marea Galileei, un lac interior al cărui volum de apă fluctuează. În 2020, de exemplu, situl arheologic s-a scufundat în apele lacului după o perioadă de ploi abundente. Numele așezării a rămas în evidențele istorice, creștine și iudaice, până la finalul secolului al III-lea, moment în care a dispărut brusc. Cercetările au arătat că, în acele vremuri, apele lacului au crescut și, probabil, împreună cu alte așezări din jurul lacului, Betsaida a fost inundată și îngropată în noroi.