Capitala Olandei a pierdut unul dintre simbolurile sale turistice după ce uriaşele litere „I amsterdam“ au fost scoase din Piaţa Muzeelor, iniţiativă a consiliului municipal prin care încearcă frânarea creşterii turismului.

Cu o înălţime de trei metri şi 23,5 metri lăţime, literele în roşu şi alb reprezentau una dintre cele mai mari atracţii turistice şi se aflau în faţa Rijskmuseum de 14 ani. Jocul de cuvinte „I amsterdam“ devenise un simbol al oraşului, sute de mii de turiştii postând pe Facebook şi Instagram fotografii cu el.
Acum, literele au fost duse într-un depozit al primăriei, consiliul municipal fiind de părere că nu mai reprezintă viziunea capitalei olandeze. „Mesajul «I amsterdam» este că suntem individualişti în acest oraş, dar noi am dori să arătăm ceva diferit – diversitate, toleranţă, solidaritate“, a motivat unul dintre membrii consiliului.
În plus, uriaşele litere au reprezentat o modalitate bună de promovare a capitalei olandeze şi au contribuit la creşterea masivă a turismului, care însă în ultimii ani a lăsat amprente negative asupra locuitorilor şi oraşului. Retragerea semnului a fost deci şi o consecinţă a creşterii copleşitoare a numărului turiştilor cu care se confruntă Amsterdamul.
Oraşul cu 850.000 de locuitori a fost vizitat în 2017 de peste 21 de milioane de turişti, ceea ce a dus la supraaglomerarea străzilor, cafenelelor şi restaurantelor. „Aceste litere amplasate în Piaţa Muzeelor au devenit un simbol al turismului de masă care are efecte negative“, a declarat consilierul Udo Kock.
Îndepărtarea semnului este cea mai recentă dintr-o serie lungă de măsuri luate pentru a stopa „invazia turiştilor“. În luna mai, guvernul olandez a anunţat că navele de croazieră nu mai au permisiunea de a opri în centru, iar excursiile cu barca şi tururile cu bicicletele vor fi interzise, în timp ce taxa turistică va creşte cu până la 7%.
Totuşi, consiliul nu exclude posibilitatea de a readuce „I amsterdam“, însă într-un alt loc. Autorul sloganului s-a declarat şocat de decizia autorităţilor: „Nu înţeleg deloc mesajul. Eu sunt o parte din Amsterdam. Atât ca cetăţean, cât şi ca vizitator. Împreună suntem Amsterdam, oraşul căruia toţi vor să-i aparţină. «I amsterdam» conectează oamenii, adună oameni“.