O adevărată atracție turistică la cascada Niagara o reprezintă un tunel misterios, construit în urmă cu mai bine de un secol și deschis pentru public.

Având o lungime de 670 de metri, tunelul a fost construit sub cascada Niagara, pe partea canadiană, și făcea parte dintr-o amenajare hidroenergetică. Prin acest tunel a fost deviat o parte din debitul râului Niagara, pentru a produce energie electrică.

Potrivit CNN, centrala electrică a funcționat din 1905 până în 2006. Generatoarele puse în funcțiune au alimentat cu energie electrică industria din regiune și orașul Buffalo, supranumit „Orașul Luminii“.

În prezent, aceasta este singura centrală hidroelectrică de la începutul secolului al XX-lea complet intactă, din lume. Spațiul centralei a fost construit cu atenție, pentru a se integra cu mediul înconjurător, după planurile arhitectului newyorkez Algernon S. Bell.

„Uzina a început cu două generatoare și, până în 1924, au fost instalate toate cele 11”, spune Marcelo Gruosso, director senior de inginerie și operațiuni la Comisia pentru parcuri din Niagara.

Vizitatorii coboară cu un lift de sticlă până la tunelul pe unde ieșea apa. Tunelul are aproape opt metri înălțime și șase metri lățime. După patru ani de lucrări tunelul a fost deschis publicului și a devenit o atracție istorică.

„A fost nevoie de patru ani și de mii de muncitori pentru a excava șisturile de sub camera principală de generare folosind felinare, dinamită, târnăcoape și lopeți. Tunelul conținea 71.000 de galoane de apă care se mișca cu nouă metri pe secundă. Este uimitor ce au făcut fără electricitate”, spune Gruosso.

La capătul tunelului se aude zgomotul puternic făcut de căderea apei. Aici se află o platformă de 20 de metri, la nivelul râului, de unde vizitatorii pot admira cascada.