Un trib din Epoca Bronzului s-au bucurat de avantajele primului cinematograf din lume, au descoperit arheologii de la Universitatea britanică Cambridge.

Membrii tribului au folosit în locul ecranelor cinematografelor moderne gravuri special create pentru “a prinde viaţă” sub acţiunea torţelor şi a umbrelor tremurânde, iar ecourile erau utilizate pe post de sistem audio surround.

“Trecutul nu se reduce doar la grămezi de oase, trebuie să conştientizăm că se punea mare accent pe experienţele senzoriale”, a declarat arheologul Frederick Baker, de la Universitatea Cambridge, citat de LiveScince.com.

Baker studiază opera produsă de populaţia Camuni, care a trăit în Alpii Centrali şi a creat gravuri între 2.500 şi 14 î.e.n., până când au fost cucerită de legionarii lui Cezar Augustus.

Gravurile Camuni diferă de alte forme de artă rupestră prin faptul că au fost acompaniate de mişcările luminii naturale şi erau menite pentru “a fi gustate” într-o ambianţă muzicală. Desenele par că dispar la miezul zilei, când soarele se află sus pe cer, şi repar când soarele se pregăteşte să apună. Ele înfăţişează de la figuri şamanice la forme geometrice şi la scene de vânătoare.