Domnule ministru, 

   Salutăm măsurile pe care Ministerul Culturii le-a întreprins până acum pentru susținerea artiștilor și a unor arii culturale distincte, înainte și, mai ales, după izbucnirea crizei generate de infecția cu Covid 19.

   În virtutea imperativului protejării dreptului constituțional de acces liber la cultură, venim în întâmpinarea acestor preocupări și măsuri ale Ministerului Culturii având conștiința că binele comun poate fi doar rezultatul unui parteneriat între sectorul independent și cel public.

   Lipsa activității în întregi arii culturale, mai ales în domeniul artelor spectacolului afectează dramatic artiști interpreți, compozitori, coregrafi, regizori, dirijori, tehnicieni etc. În egală măsură, prezenta situație duce inevitabil la sucombarea multora dintre instituțiile și organizațiile din domeniu: instituții de spectacol, organizatori de concerte, producători. Sectorul independent, care nu beneficiază decât în mică măsură de măsurile de protecție oferite de guvernul Orban este, în acest moment, cel mai afectat. Este vorba, nu în ultimul rând, de publicul de spectacol, ce resimte, poate, cel mai intens actuala criză a sectorului.

   Există o nevoie imperioasă de adoptare a unor măsuri active care să susțină domeniul artelor spectacolului (artiști independenți, instituții publice și private de spectacol, organizații) și care să permită o relaxare responsabilă și o reluare progresivă a activității. Apreciem că migrarea spre mediul online (cu toate beneficiile, mai ales în plan educational) nu este o soluție de durată ci doar una temporară, de avarie, ce nu poate înlocui esența demersului, experienței și emoției artistice.

   Considerând cele de mai sus vă adresăm un prim set de propuneri care pot contribui major la reluarea activității în domeniul artelor spectacolului și la salvarea unui întreg sector cultural.

Click aici pentru a citit continuarea și a semna petitia online pentru reluarea activităților culturale