Credincioşii evrei ar trebui să nu mai sărute pietrele din structura Zidului Plângerii din Ierusalim, a declarat luni liderul rabinilor din Oraşul Sfânt, adăugând astfel o nouă dispoziţie oficială în setul de măsuri deja anunţate de autorităţile religioase locale pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus, informează Reuters.

Credincioşii evrei participă la rugăciuni în masă organizate în faţa Zidului Plângerii şi strecoară adeseori rugăciuni scrise pe foi de hârtie în crăpăturile dintre pietrele ce compun structura acestuia. Sărutarea zidului nu este o cerinţă ritualică, dar mulţi credincioşi devotaţi fac acest lucru, considerând că îşi arată în acest fel credinţa în Dumnezeu. 

Zidul Plângerii, cel mai sfânt obiectiv religios din Ierusalim în faţa cărora credincioşii evrei au dreptul de a se ruga, este venerat ca o rămăşiţă din structura Celui de-Al Doilea Templu, construit de Irod cel Mare în urmă cu peste 2.000 de ani şi distrus de romani în anul 70 e.n. 

Săptămâna trecută, liderul rabinilor din Israel i-a îndemnat pe credincioşii evrei să stea departe de Zidul Plângerii din cauza temerilor legate de epidemia cauzată de noul tip de coronavirus, însă unii dintre credincioşi au continuat să viziteze acest sit religios pentru a se ruga în faţa lui. “Nu sărutaţi pietrele din Zidul Plângerii”, a afirmat rabinul Shmuel Rabinowitz, în declaraţia sa de luni. 

Credincioşii evrei ar trebui să menţină “o distanţă adecvată” între ei şi “să se conformeze practicilor cerute de igienă”, a adăugat liderul religios israelian, notează Reuters, preluată de agerpes.ro. Zidul Plângerii se învecinează cu un lăcaş sacru, cunoscut evreilor sub denumirea de “Har ha-Bayit”, sau Muntele Templului, iar musulmanilor sub numele de “al-Haram al-Sharif”, sau Sanctuarul Nobil. 

Autorităţile musulmane au ordonat duminică închiderea moscheii Al-Aqsa şi a Cupolei Stâncii până la dispoziţii viitoare şi le-au cerut credincioşilor să se roage în spaţiile deschise aflate în jurul acestora. Israelul a raportat 255 de cazuri confirmate de contaminări cu noul tip de coronavirus, iar alte 39 de cazuri au fost raportate în Cisiordania.

Deocamdată nu au fost raportate cazuri în Fâşia Gaza.