Mersul cu strochitu’ sau Mersul Junilor Tineri după ouă roșii a doua zi de Paști, este un obicei care s-a păstrat cu sfințenie în Șcheii Brașovului.

Astfel, a doua zi de Paști, Junii Tinerii se adună în Piața Prundului în vremea amiezii și cântă Troparul Învierii la Crucea lui Ilie Birt, apoi se prind în tradiționala horă a junilor și pe rând aruncă buzduganul spre cer, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

După aceasta, junii se despart în cete conduse de armași și de vătaf și colindă tot Scheiul, însoțiți de muzicanți. Pe drum se opresc la fiecare cruce, unde cântă Troparul Învierii și intră în toate casele cu fete nemăritate la care au fost invitați.

După salutul creștinesc, gazdele îi tratează pe tineri cu o gustare și cu ouă roșii, iar Junii Tineri stropesc fetele cu parfum, după cum este datina în Șchei, unii juni folosind mici buzdugane, anume făcute pentru obiceiul stropitului. Fetele prind flori multicolore pe laibărele ori spențălele flăcăilor.

După ce colindă mai multe case și intră la toate familiile unde au fost invitați, Junii Tineri se reîntorc în Piața Unirii, unde joacă hora junilor și aruncă buzduganul, sub ochii părinților și ai membrilor comunității veniți să-i vadă.

Seara se încheie cu o petrecere acasă la vătaf.

Foto sus: Muzeul de Etnografie Brașov