Sub piramidele Egiptului se află o lume fascinantă, formată din peșteri, tuneluri săpate în piatră și catacombe practic neexplorate, care ne-ar putea dezvălui secretele faraonilor.

Aceasta este teoria scriitorului și exploratorului britanic Andrew Collins, care susține că marile piramide egiptene ascund, încă, secrete uluitoare. Cercetând textile antice și legendele locale, dar și însemnările primilor exploratory europeni, scriitorul susține că redescoperit și cercetat un misterios tărâm subteran.

Ar fi vorba, susține el, de un uriaș complex de peșteri și catacombe legat de tuneluri săpate în piatră. O adevărată „lume subterană pierdută” ar fi ascunsă sub Marea Piramidă din Gizeh, considerată una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Potrivit istoricului antic Herodot, Marea Piramidă a fost construită în aproximativ 20 de ani și la ea au lucrat nu mai puțin de 100 000 de oameni. Este încă în mare parte intactă și specialiștii au propus diferite teorii cu privire la modul în care egiptenii au reușit, cu 4500 de ani în urmă, să ridice o structură de asemenea proporții.

„Există numeroase obiecte de valoare arheologică acolo”

În ciuda interesului extraordinar pe care arheologii l-au acordat monumentului, potrivit exploratorului britanic Andrew Collins, Marea Piramidă nu și-a dezvăluit nici pe departe misterele. El susține că o lume subterană uriașă se întinde sub Marea Piramidă.

„Există numeroase obiecte de valoare arheologică acolo, neatinse, precum și un ecosistem delicat care include colonii de lilieci și o specie de păianjen pe care am identificat-o deocamdată drept văduva albă”.

În cartea „Sub piramide”, Collins susține că a redescoperit intrarea în complexul de peșteri și tuneluri după ce a citit relatările uitate ale unui diplomat și explorator britanic din secolul al XIX-lea.

În memoriile sale, consulul general britanic Henry Salt povestește cum a investigat un sistem subteran de catacombe la Gizeh în anul 1817 în compania exploratorului italian Giovanni Caviglia.” În documentul datat 1817, se menționează că Salt și Caviglia au explorat „câteva sute de metri” din peșterile aflate în apropierea piramidelor.

Collins susține că a găsit treptele pe care a coborât Salt în catacombe și că a coborât acolo împreună cu egiptologul britanic Nigel Skinner-Simpson,. „Am explorat peșterile înainte ca aerul să devină prea rarefiat pentru a putea continua. Sunt extrem de periculoase, cu gropi, colonii de lilieci și păianjeni veninoși”, scrie cotidianul britanic Express.

E foarte posibil ca misterioasele catacombe să fi avut un rol în ritualurile vechilor egipteni. E. însă, mult mai greu de crezut că arheologii zilelor noastre vor reuși să descopere acolo comori fabuloase. Marile piramide și întreaga zonă au fost ținta predilectă a jefuitorilor de morminte din cele mai vechi timpuri și până în prezent.