Prietenii Roșiei Montane i-au cerut astăzi demisia ministrului Culturii, George Ivașcu, după ce Guvernului României a blocat procedura de includere a Roșiei Montane în lista siturilor UNESCO.

Voluntarii i-au pregătit lui Ivașcu cererea de demisie și pixul pentru a semna și s-au prezentat în fața Ministerului Culturii pentru un flashmob ce a durat câteva minute.

“Subsemnatul George Ivașcu, ministru al Culturii, îmi dau demisia pentru incapacitatea de a apăra patrimoniul național de valoare universală și pentru lipsa de coloană vertebrală. Recunosc că un adevărat ministru al Culturii integru nu ar fi stat departe atunci când în anul Centenarului, unul dintre cele mai impresionante vestigii arheologice ale României este batjocorit de Guvern,” se arată în demisia redactată de voluntari și afișată în fața Ministerului Culturii.

Acțiuni de protest s-au desfășurat vineri în mai multe orașe din țară, cerând Guvernului să continue procedura de includere a Roșiei Montane în lista siturilor UNESCO.

În plus, cetățenii pot semna o petiție adresată Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, prin care se cere ca dosarul să fie lăsat să își urmeze cursul și să intre pe agenda Comitetului Patrimoniului Mondial de la finalul lunii iunie. Până la aceast moment, petiția a strâns peste 40.000 de semnături.

Decizia de includere a Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial este programată la cea de-a 41-a întrunire a Comitetului UNESCO, ce se va desfășura între 29 iunie și 2 iulie la Manama, Bahrain.