CORONA a fost numele de cod al primei misiuni de fotografiere cu un satelit de spionaj al Statelor Unite. Timp de 12 ani, el a luat imagini din fosta URSS, China si Orientul Mijlociu, descoperind un numar urias de orase pierdute in istorie.

Intr-un documentar aparut in publicatia National Geographic, Dan Vergano a dezvaluit amanunte din cadrul reuniunii anuale a Societatii americane de arheologie, unde a fost prezentat un studiu al Universitatii din Arkansas, potrivit Gizmodo.

Lucrarea a dezvaluit imagini declasificate din cadrul misiunii CORONA efectuate in Orientul Mijlociu. Ele prezinta o bogatie incredibila a unor ruine necunoscute anterior, de la orase din Epoca Bronzului si pana la canale si drumuri din Siria si Turcia.

“Avem o imagine reala a tuturor acestor situri care impanzesc intregul Orient Mijlociu si modul in care ele au fost conectate”, a spus unul dintre cercetatori.

“Unele dintre aceste locuri sunt gigantice, iar ele au fost complet necunoscute. Putem vedea tot felul de lucruri – drumuri antice si canale. Fotografiile ne ofera o imagine foarte cuprinzatoare”, a declarat arheologul Jesse Casana de la Universitatea din Arkansas, conform Red Orbit.

Casana si colegii sai au alcatuit pentru inceput o lista cu 4.500 de situri arheologice raspandite in intregul Orient Mijlociu. Insa analiza imaginilor provenite de la satelitul de spionaj din timpul Razboiului Rece a relevat inca 10.000 de ruine antice.

Imaginile au fost surprinse de satelit in cadrul misiunii de spionaj CORONA efectuata intre anii 1960 si 1972 si publicate de oficalii americani dupa douazeci de ani de la sfarsitul Razboiului Rece.