Donată de criticul literar George Călinescu prin testament, casa din București a fost deschisă publicului până în 2007. În 2008, imobilul a intrat în conservare, deconectat de la rețeaua electrică, iar din 2009 se află într-un program de restaurare care stagnează.

Abia în luna februarie a acestui an s-a pornit achiziția publică de modernizare a acesteia.

Donată de criticul literar George Călinescu prin testament, casa din București a fost deschisă publicului până în 2007. În 2008, imobilul a intrat în conservare, deconectat de la rețeaua electrică, iar din 2009 se află într-un program de restaurare care stagnează. Abia în luna februarie a acestui an s-a pornit achiziția publică de modernizare a acesteia.

„Sunt expuse biblioteca având cărţile lui Călinescu, mobilă, covoare orientale, obiecte de artă din China, icoane pe sticlă, dar și tablouri de: Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu”, mai notează Ghidul Muzeelor.

George Călinescu si-a donat casa Academiei

Imobil donat prin testament de Călinescu Pe gardul metalic ruginit și scorojit există o plăcuță ce-i informează pe trecători ce se află după poarta ferecată: „Academia Română – Casa Memorială George Călinescu”. 

Dar totul este închis, iar oamenii locului spun că până acum câțiva ani mai veneau doar facturile de curent și gunoi, dar între timp și ele au dispărut. Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea Academiei Române privind imobilul respectiv.  Iar acesta este „proprietatea Academiei Române din anul 1966, conform donației făcute de Gheorghe Călinescu (n.r. – născut Gheorghe Vișan – crescut de impiegatul CFR Constantin Călinescu și de soția sa, Maria, în casa cărora mama băiatului lucra ca menajeră) prin testament și ulterior a actului de donație și acceptare de donație făcută de Elisabeta și G. Călinescu”.

De ce nu poate fi vizitată

Deconectată din cauza defecțiunilor existente Casa memorială a fost deschisă pentru public până în anul 2007. La un an distanță, „imobilul a intrat în conservare, din cauza stării avansate de degradare fizică: instalațiile electrice necorespunzătoare și neconforme cu standardele actuale, defecțiuni la instalația de gaze, infiltrații”, susțin reprezentanții Academiei. 

Aceștia au mai precizat că „imobilul a fost deconectat de la rețea (n.r. – de electricitate) din cauza defecțiunilor existente la instalația din clădire”. Urmează modernizarea casei memoriale Întrebați despre existența vreunui plan de redeschidere, oficialii Academiei au spus că „începând cu anul 2009, imobilul se află într-un program de restaurare care se desfășoară pe două direcții: reabilitarea imobilului și conservarea Colecției de artă «George Călinescu» și a fondului de carte”.

Dar și că „în prezent, este în curs de desfășurare procedura de achiziție publică «Consolidare, restaurare, reabilitare, refacere instalații, amenajare peisageră, refacere împrejmuire, iluminat ambiental și arhitectural și montare instalații de securizare»”.