Frizele Parthenonului ar putea fi „în curând” trimise în Grecia în cadrul unui împrumut pe termen lung pe cale să fie finalizat între British Museum și autoritățile de la Atena, a raportat cotidianul britanic The Telegraph.

Potrivit The Telegraph, președintele muzeului londonez și fostul ministru britanic de finanțe George Osborne este pe cale să încheie Frizele Parthenonului un acord cu Atena privind expedierea în Grecia a acestor comori antice, în cadrul unui „schimb cultural” ce ar permite evitarea unei legi din Marea Britanie care nu permite muzeul londonez să își dezmembreze colecția, relatează Agerpres.

De la începutul secolului al XX-lea, Grecia solicită în mod oficial – dar fără succes – restituirea unei frize de 75 de metri desprinsă din templul Parthenon, precum și a uneia dintre celebrele cariatide provenind din Erechtheion, un mic templu din Antichitate aflat de asemenea pe Acropola din Atena, opere de artă deținute în prezent de British Museum.

Negocierile pentru recuperarea Frizelor de la Parthenon „nu sunt ușoare”. Atena susține că ar fi fost „furate” de britanici

Negocierile „în curs de desfăşurare” dintre Atena şi British Museum pentru întoarcerea Frizelor Parthenonului în Grecia „nu sunt uşoare”, a admis purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Yiannis Oikonomou. „Am parcurs un drum lung, s-au făcut paşi (înainte) şi eforturile continuă. Negocierile nu sunt uşoare”, a afirmat el în cadrul unui briefing de presă, fără a da detalii concrete despre conţinutul acestora.

Acordul negociat între British Museum și Grecia ar fi, potrivit surselor citate de The Telegraph, un acord de împrumut pentru ca frizele să ajungă rapid în Grecia. Însă acest „gest” nu ar pune capăt disputei, autoritățile din Atena dând de înțeles că vor continua să ceară restituirea totală a artefactelor antice.

Londra afirmă că sculpturile au fost „achiziționate legal” în 1802 de diplomatul britanic Thomas Bruce, al șaptelea conte de Elgin, care le-a vândut apoi către British Museum. Grecia susține însă că operele de artă au făcut obiectul „unui furt” atunci când țara se afla încă sub ocupație otomană.