Cele mai frumoase zece grădini ale lumii

Puţine locuri sunt atât de calmante şi de relaxante precum grădinile. Este greu să nu simţi un sentiment de pace atunci când eşti înconjurat de flori, fântâni şi sunetele naturii, despre care cele mai recente cercetări spun că te pot conduce într-o stare de meditaţie.

Din acest motiv, am întocmit o listă cu zece dintre cele mai frumoase grădini ale lumii care se întind din Statele Unite ale Americii (SUA), până în Maroc şi care ar trebui să fie vizitate cel puţin o dată în viaţă. Aceste oaze de linişte sunt perfecte pentru călătorii de relaxare, mai ales că sunt renumite pentru frumuseţea lor naturală şi pentru flora de o abundenţă şi o diversitate fără de pereche.

Chiar dacă nu o să planificaţi o călătorie spre aceste destinaţii, privitul la aceste grădini poate avea beneficii cognitive mai mari decât mersul pe jos. Iată mai jos lista cu unele dintre cele mai liniştitoare şi spectaculoase grădini ale lumii.

Grădina Botanică Naţională Kirstenbosch, Cape Town, Africa de Sud

În umbra muntelui Masa din Africa de Sud se găseşte una dintre cele mai frumose grădini, Grădina Botanică Naţională Kirstenbosch, parte a Cape Floral Kingdom, care la rândul ei face parte din Patrimoniul Mondial. În această rezervaţie naturală se găsesc peste 22.000 de specii native de plante, unele dintre ele fiind acoperite de sere din sticlă. De asemenea, aici se pot vedea celebrii copaci baobab sau „copacul butoi” şi o varietate de plante folosite în scop medical care au fost grupate într-o grădină specială. Grădina Botanică Naţională Kirstenbosch a fost inclusă în „Top 50 cele mai frumoase grădini ale lumii”, realizat de cotidianul britanic „The Telegraph”.

Grădina pictorului Claude Monet, Giverny, Franţa

Pe lângă capodopere impresioniste care au rămas în urma pictorului Claude Monet, cea mai de seamă operă a rămas grădina sa din Giverny, acolo unde a trăit pentru 43 de ani, cultivând şi îngrijind flori. Grădina şi casa pictorului sunt deschise vizitatorilor din aprilie până în octombrie. „În sfârşit, ochii mi s-au deschis şi am înţeles cu adevărat natura. Am învăţat în acelaşi timp s-o iubesc”, spunea pictorul atunci când a aflat tainele picturii plein air sau schiţe făcute rapid în aer. Acum toată lumea are ocazia să vadă cea mai mare schiţă a sa în aer liber.

Grădina Majorelle, Marrakech, Maroc

Uimitoarele accente de un albastru cobalt ale Grădinii Majorelle o fac să fie uşor de distins în rândul altor grădini botanice. Proprietarul grădinii, celebrul designer de modă Yves Saint Laurent, chiar a numit o nuanţă de lac de unghii dintr-o colecţie după numele grădinii. Acest mic colţ de paradis a luat fiinţă în anii \’20, odată cu iniţiativa pictorului Jacques Majorelle. De asemenea, această grădină a fost inclusă în „Top 50 al celor mai frumoase grădini din lume”, fiind, de asemenea, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Maroc.

Grădinile de la Palatul Versailles, Franţa

Grădinile de la Palatul Versailles sunt unele dintre cele mai impresionante din toată Europa. Regele Ludovic al XIV-lea dorea ca aceste terenuri să fie un punct de atracţie şi de mândrie la fel de importante precum palatul în sine. Vizitatorii se pot bucura de flori, fântâni şi de vederi pitoreşti. În 1979, grădinile şi palatul au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Grădina Kenrokuen, Ishikawa, Japonia

Kenrokuen face parte din cele Trei Mari Grădini ale Japoniei şi i se poate atribui cu uşurinţă statutul de Rai pe pământ pentru liniştea şi pacea prin care se remarcă. Grădina oferă privelişti cu adevărat de poveste în timpul primăverii atunci când cireşii înfloresc. Pentru a vizita grădina este percepută o taxă de intrare.

Desert Botanical Gardens, Phoenix, Arizona

Deşi există un număr impresionant de grădini botanice de-a lungul SUA, Desert Botanical Gardens are de oferit o perspectivă unică asupra florei de deşert. Un tur în jurul rocilor roşii ale deşertului poate compensa pentru căldura insuportabilă şi umiditatea ridicată din aer. Grădina este deschisă până la ora 20, prilej cu care se pot observa apusuri de soare pline de culoare.

Grădinile cu cascadă La Paz, Alajuela, Costa Rica

Excursii pe jos prin pădurile tropicale, cascade impresionante şi mai bine de 100 de specii de animale indigene, toate incluse dacă vreţi să vizitaţi Grădinile La Paz din Costa Rica.

Sítio Roberto Burle Marx, Rio de Janeiro, Brazilia

Dacă vizitaţi Rio de Janeiro, Sítio Roberto Burle Marx este un must-see. Dincolo de oraş, acest monument naţional, numit după designerul Roberto Burle Marx, este un muzeu cu o grădină publică care adăposteşte peste 3.500 de specii de plante. Deşi la origine a fost o plantaţie, acum vizitatorii pot vedea capela şi casa lui Roberto Burle Marx, precum şi o colecţie de artă populară care a aparţinut acestuia.

Grădinile Botanice Roiale, Melbourne, Australia

Grădinile Botanice din Melbourne se întind pe aproape 38 de hectare, în componenţa acestora intrând parcuri pentru copii, observatoare şi locuri de patrimoniu. În plus, aici se organizează evenimente speciale în aer liber, cum ar fi lecţii de filozofie, de harpă sau de yoga. În fiecare an peste un milion şi jumătate de vizitatori merg la aceste grădini.

Grădinile Mirabell, Salzburg, Austria

Grădinile Mirabell se află în componenţa ansamblului Palatului Mirabell, construit în 1606 după model italian şi francez la cererea prinţului-arhiepiscop Wolf Dietrich Raitenau, ca reşedinţă pentru amanta sa, Salome Alt. Grădinile, care au fost reproiectate în 1690, sunt pline de sculpturi, fântâni şi decoraţiuni florale. Într-una dintre aceste grădini se poate vizita o colecţie impresionantă de pitici. Mai mult, grădinile adăpostesc statui cu tematică mitologică datând din 1730 şi patru ansambluri statuare (Eneas, Hercule, Paris şi Pluto) realizate începând cu 1690 de către sculptorul italian Ottavio Mosto. Palatul cu grădinile înconjurătoare reprezintă un monument de patrimoniu cultural care fac parte din Centrul Istoric al oraşului Salzburg, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago