Vestigiile romane din castrul Porolissum vor fi cercetate prin metode moderne, nedistructive, precum prospecţiile geomagnetice sau, în premieră, prin prospecţii aeriene realizate cu ajutorul unui elicopter de care este ataşat un laser, în cadrul unui proiect mai amplu al Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei (IAIA) Cluj al Academiei Române, în care se va implica şi un specialist în arheologie al NASA.

Potrivit directorului adjunct al IAIA Cluj, doctorul Coriolon Horaţiu Opreanu, proiectul ‘See the Unseen’ are o valoare totală de circa două milioane de lei, a demarat în această lună şi se va întinde pe durata a trei ani, el fiind derulat în parteneriat cu Universitatea ”Babeş-Bolyai” şi Institutul de Cercetări Biologice din Cluj.

El a adăugat că metoda cea mai spectaculoasă care va fi utilizată este prospecţia aeriană. Astfel misterele ascunse ale castrului construit de Imperiul Roman la Porollisum vor fi pe deplin dezvăluite. Prospecţia aeriană va demara cel mai probabil în luna decembrie şi va fi realizată de o firmă din Germania.

Porolissum a fost un oraş roman din Dacia. Iniţial, stabilit ca tabără militară în anul 106 d.Hr., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, oraşul s-a dezvoltat repede, devenind capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.Hr. Situl este unul dintre cele mai mari şi mai bine păstrate din România. Se găseşte pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, comuna Mirşid, judeţul Sălaj. În 124 d.Hr., Porolissum a devenit centrul administrativ al acesteia. Sub împăratul Septimius Severus, oraşul a primit statut de municipium, permiţându-le conducătorilor şi negustorilor săi să lucreze în mod independent.

Deşi romanii s-au retras din Dacia în 271 d.Hr. sub Aurelian, dovezile arheologice indică că acesta a rămas locuit timp de mai multe secole după plecarea Imperiului. Aşadar dacă ajungeţi prin Zalău vă recomandăm să vizitaţi acest oraş roman aflat la aproximativ 7 km de această urbe.