Veneția va testa un sistem de bilete pentru turiști, începând din 2024, pentru a reglementa fluxul uriaș de persoane care vizitează celebrul oraș italian, a anunțat primarul Luigi Brugnaro.

Potrivit primarului orașului italian, acest sistem de testare are scopul de a descuraja prezența călătorilor de o zi la orele de vârf, relatează Agerpres.

Edilul italian a spus că 30 de date calendaristice vor fi alese pentru a testa noul sistem, care va începe să fie implementat în primăvara anului 2024. El va viza cel mai probabil weekendurile prelungite din primăvară și câteva weekenduri din timpul verii. Prețul biletelor va fi fixat inițial la 5 euro.

„Regularizarea fluxurilor turistice la anumite intervale orare este necesară, dar asta nu înseamnă închiderea orașului. Veneția va rămâne deschisă pentru toată lumea”, a declarat primarul Luigi Brugnaro.

Înaintea pandemiei de coronavirus, orașul italian primea peste 100.000 de vizitatori pe zi. Autoritățile locale îi au în vizor pe turiștii de o zi, întrucât mulți dintre ei nu contribuie aproape deloc la economia locală.

Locuitorii din regiunea Veneto, oamenii care lucrează, studiază sau s-au născut în Veneția și oricine deține o rezervare la un hotel din orașul italian vor fi exceptați de la obligativitatea de a cumpăra un bilet. Copiii sub 14 ani se vor număra, de asemenea, printre persoanele exceptate de la această obligativitate.

Veneția și laguna sa au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1987. Luna trecută, experți de la UNESCO au recomandat ca Veneția și laguna sa să fie înscrise pe lista siturilor de patrimoniu în pericol, invocând numeroase amenințări, inclusiv turismul de masă.

Foto sus: Veneția (© Pixabay)