Vechea uzină de apă a Timişoarei, dată în funcţiune în 1914, devine muzeu

Vechea Uzină de Apă de pe calea Urseni din Timişoara îşi va deschide porţile pentru vizitatori şi turişti peste câteva luni, fiind transformată în Muzeul Apei.

Un celebru ufolog din Italia, oberva acum câţiva ani, cu ajutorul „Google Satelite”, un obiect interesant, tocmai la Timişoara. Imaginiea arăta ca o farfurie zburătoare. Italianul a venit la Timişoara să se convingă cu ochii lui că nu este vorba de un OZN. Obiectul neidentificat de el este, de fapt, o clădire spectaculoasă, construită în 1914 după planurile arhitectului Székely László, care iniţial adăpostea fântânile vechii Uzine de apă de pe Calea Urseni din Timişoara. 

Fântâna nr. 1  – aşa cum se numeşte oficial, este foarte populară pe internet, din cauza asemănării sale, la exterior, cu un… OZN.  Aquatim lucrează acum la transformarea vechii uzine într-un punct de atracţie pentru Timişoara – Capitala Europenă a Culturii 2023. Mai exact, aici se amenajează Muzeul Apei. Aceasta este prima uzină de apă a Timişoarei. Este considerată monument de arhitectură industrială şi se află în conservare.  

“Nu sunt multe asemenea muzee în Europa” Lucrările sunt în toi la Fântână nr. 1, Staţia de Prefiltre şi Staţia de Pompare – care sunt refuncţionalizate în spaţii muzeale, cu păstrarea utilajelor şi instalaţiilor de tratare a apei aflate în interior, care sunt perfect conservate.  

 Este o investiţie de circa opt milioane de lei, 100% a companiei de apă Aquatim.  

“Este contribuţia Aquatim la Timişoara – Capitala Europeană a Culturii 2023. Vom include aceast muzeu în circuitul turistic al oraşului. Nu sunt multe asemenea muzee în Europa. Prima Uzină de Apă de la Timişoara a fost dată în funcţiune în 1914, dar staţia de epurare era deje funcţională în 1912. Era printre primele din Europa. Iată că directivele Uniunii Europene de azi erau respectate la Timişoara la începutul secolului XX. Apa pompată din subteran era tratată pentru eliminarea fierului şi manganului. Uzina a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentară cu apă şi canalizare a Timişoarei”, a spus Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.  

30 la sută din apă vine din foraje, 70 la sută din Bega 

Vizitatorii vor putea vedea vechea uzină de apă, grupul de fântâni, sala filtrelor şi sala pompelor. Interiorul vechii uzine de apă este spectaculos, păstrând, în stare bună, utilajele folosite la tratarea apei acum mai bine de o sută de ani.  

 Pe atunci, se extrăgea apa prin 12 foraje, de la 60 de metri, apa era transportată către staţia de filtrare, unde era tratată pentru îndepărtarea compuşilor cu fier şi mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o reţea de distribuţie de circa 90 kilometri. „Această uzină, cu tehnlogia veche, care folosea apa din foraje, a dat apa potabilă a oraşului până în 1991.

S-a decis să se închidă filtrele cu cărbune şi s-a trecut pe o tehnlogie nouă. S-au înlocuit filtrele de cărbune cu filtre de nisip. Uzina a fost modernizată, s-a retehnologizat şi acum oferă aproximativ 30 la sută din cantitatea de apă pentru Timişoara. Se estimează undeva că 70 la sută este apă din canalul Bega. Cele două tipuri de apă, din subteran şi din Bega, se unesc, printr-un inel central. E adevărat că din punct de vedere al gustului, apa forată este mai bună la gust”, a mai declarat Ilie Vlaicu.  

 De asemenena, în zona uzinei se construieşte şi un corp de clădire nou, unde va fi şi recepţia vizitatorilor. Curtea viitorului muzeu este amenajată cu bazine şi fântâni decorative şi exponate pentru copii.  

Maria Stefan

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

17 ore ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

18 ore ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

o zi ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

o zi ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

o zi ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

5 zile ago