Deşi se află în apropierea celui mai frecventat culoar montan, din punct de vedere turistic, peştera Valea Cetăţii, cunoscută şi sub numele de peştera Fundata, s-a  făcut remarcată prin stilul modern în care a fost amenajată.

Peştera a fost descoperită la sfârşitul anilor ’40,  când în urma unei explozii hidraulice au fost îndepărtate sedimentele care acopereau intrarea.  Deplasarea în peşteră, care se făcea în genunchi, era permisă doar speologilor ehipaţi corespunzător.

Timp de câţiva zeci de ani, peştera a fost vandalizată, iar procesul de formare a fost perturbat de către accesul necontrolat al unor vizitatori. Printre urmele lăsate de aceştia, se află “calul alb”, un decor realizat în podeaua de calcar de către omul contemporan. Însă, începând cu anul 2010, peştera a fost preluată de firma S.C. EMS Cave S.R.L, care a amenajat-o la cele mai înalte standarde din Europa de Sud- Est.

Către turişti a fost deschisă doar prima parte a peşterii, denumită Sala Mare unde se poate intra fără echipament special, iar galeria superioară, denumită de către speologi Valea Dracului, este închisă artificial de ochii curioşilor amatori, însă deschisă celor pasionaţi de speoturism, care pot explora galeria însoţiţi de un ghid şi un echipament corespunzător.

În ceea ce priveşte amenajarea peşterii, intrarea este pavată cu plăci din fibră de sticlă ce permit dezvoltarea biodiversităţii, ca un sac de pânză ce permite convieţuirea acarienilor, iar iluminarea peşterii se face pe bază de LED-uri ecologice. Temperatura constantă din interiorul peşterii se învârte în jurul a 12 grade Celsius, care permite dezvoltarea stalacmitelor şi stalactitelor fără întrerupere.

Cum poți ajunge la Peștera Valea Cetății

Drumul către peşteră nu presupune dificultăţi, aceasta fiind aşezată în drumul spre Poiana Braşov dinspre Râşnov. Deplasarea se face pe jos sau cu bicicletele, de la parcarea special amenajată până la peşteră fiind aproximativ 450m. Intrarea în peşteră se face din oră în oră,  pe baza achitării unui bilet de 15lei, pentru un tur ghidat, care durează 20 de minute. Spre sfârşitul turului, ghidul oferă turiştilor un moment de întuneric,  permiţându-le să asculte apa care se prelinge pe rocile în formare sau vocile ascunse ale subteranului.

De asemenea, acustica peşterii permite susţinerea de concerte săptămânale, galeria din Sala Mare ţinând locul unei scene pentru membrii Filarmonicii din Braşov. Biletele pentru astfel de concerte se găsesc la preţul de 45 lei, atât la intrarea în peşteră cât şi pe site-ul peşterii.

Peştera Valea Cetăţii este un obiectiv turistic al Râşnovului, ce nu poate fi ratat, mai ales datorită faptului că aşezarea peşterii oferă o oază de linişte, relaxare şi răcoare turiştilor ce pleacă din Râşnov spre Poiana Braşov.

Autor: Elena Emilia Bârsan

Tineri Jurnalisti Online

View Comments

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

2 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

6 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago