Pe măsură ce restricțiile de călătorie au fost eliminate, turiștii au revenit în Italia, iar comportamentul lor pare scăpat de sub control, remarcă CNN.
Din ianuarie până în iulie, numărul de turiști străini în Italia a crescut cu 172% față de 2021, potrivit ENIT, biroul de turism al Italiei. Iar incidentele de tot felul au fost mai dese ca niciodată.

  • În iunie, doi americani au provocat daune în valoare de 25.000 de dolari Treptelor Spaniole din Roma, după ce au intrat pe ele cu trotinetele electrice.
  • În mai, un saudit a mers cu Maseratiul pe scările de travertin, rupând două trepte!
  • La Veneția, turiștii înoată în mod obișnuit în canalele protejate de UNESCO.
  • În august, doi australieni au făcut surfing pe Marele Canal.
  • Si tot in august un turist australian s-a plimbat cu un moped prin site-ul UNESCO de la Pompei
  • Iar în mai, mai mulți turiști au înotat goi în apropierea de Arsenale și au vandalizat biserica Redentore.
  • Un cuplu american a fost surprins în timp ce își sculpta inițialele în Arcul lui Augustus, un monument vechi de 2.000 de ani de lângă Colosseumul din Roma.
  • În această lună, un american a spart două statuete antice de la Muzeul Vaticanului, supărat că nu-l poate vedea pe Papa Francisc!
Cu bolidul închiriat, la plimbare, pe Treptele Spaniole

Eike Schmidt, directorul Galeriei Uffizi din Florența, cel mai vizitat muzeu al Italiei în 2021, spune că modul în care se comportă turiștii nu e neapărat o noutate.

Personalul a făcut un efort concertat, în fiecare dimineață, „pentru a curăța toate resturile alimentare de pe băncuțele exterioare sculptate în secolul 16 și pentru a îndepărta desenele de pe pereții exteriori ai muzeului, pe care turiștii le făceau noaptea târziu, după prea multă băutură”. Iar ideea a dat roade.

Turist cu mopedul prin Pompei

„Oamenii nu au tendința de a scrie pe o suprafață curată, dar se iau unii după alții. După ce am curățat totul, zi de zi, acum scriu foarte rar pe clădire”, explică oficialul. „Veneția nu e privită ca ca oraș, turiștii se comportă ca și cum ar fi la plajă” În Veneția, poliția municipală a numărat 43 de cazuri de turiști care au înotat în canale în acest an, potrivit comisarului-șef Gianfranco Zarantonello. Este un număr aproape dublu față de totalul pentru întregul an 2021.

Doi turisti americani inotand goi in canalele venetiene

„Uneori, Veneția nu este privită ca un oraș. Turiștii se comportă ca și cum ar fi la plajă”, constată polițistul. Mulți au susținut că nu știau că scăldatul e interzis. Au fost și 46 de cazuri de turişti care au degradat monumentele venețiene.

Surf pe Marele Canal!

O turistă din Cehia a făcut plajă topless pe un memorial de război, iar un italian din altă zonă a țării a deteriorat permanent una dintre cele mai importante biserici din lagună cu grafitti.

„Turiștii nu știu să relaționeze cu moștenirea noastră” Tom Jenkins, CEO al Asociației Europene de Turism, spune că orașele-muzeu din Italia sunt „medii foarte sensibile”, iar istoricul de film Nicola Bassano crede că „turiștii nu știu să se relaționeze cu moștenirea arhitecturală, pentru că nu au nicio legătură cu istoria noastră”.

„Ei nu fac distincție între romanul îmbrăcat în centurion pentru a câștiga bacșiș și Colosseum. Totul devine parte dintr-un spectacol în care nu există reguli”, adaugă Bassano.

Iar jurnalista Maria Pasquale, autoarea cărții „Cum să fii italian”, completează: „Lumea este îndrăgostită de Italia, iar stilul de viață italian este marca comercială a țării. Italia are imagine incitantă, pare fără reguli, dinamică, ademenitoare și îmbătătoare. Oferă străinilor o evadare, oferă libertate”.