Atunci când se gândesc la Hawaii, cei mai mulţi dintre turişti nu văd decât imaginea unei insule paradisiace, a plajelor de vis, a colierelor de flori şi a celebrelor dansatoare în costume exotice. Da, dar este doar o parte. Una dintre cele mai importante aspecte ale tradiţiilor hawaiiene este bucătaria. Aceasta, influenţată de gastronomia chineză, portugheză, spaniolă, coreeană, filipineză sau japoneză, este considerată şi astăzi o veritabilă provocare pentru gurmanzi, dar şi pentru cei care vor sa se delecteze, în pur stil vegetarian, cu cele mai dulci şi mai atrăgătoare fructe exotice. Poate că nu întâmplător, în ofertele turistice hawaiiene este inclus, adeseori, şi un tur al deliciilor culinare în diferite restaurante locale.
Pentru început ar trebui să încercaţi Poke, o minune a bucătăriei hawaiiene, care ar face să saliveze până şi pe cel mai reticent turist. Reţeta constă în cuburi marinate de ton (unul dintre ingredientele principale în gastronomia localnicilor) şi de fructe de mare, asezonate cu sare marină, sos de soia, nuci Kukui, alge Limu şi piper roşu hawaiian. Unii dintre maeştri bucătări adaugă şi usturoi, ceapă, alge Ogonori şi cel puţin trei tipuri de peşte oceanic. Totul se serveşte pe un pat de varza roşie, tocată mărunt, pe un platou uriaş. Trebuie spus că reţetă a fost puternic influenţată de bucătăria japoneză şi, chiar dacă pare un festin plin de calorii, trebuie să ştiţi că ea se adresează celor care ţin la silueta.
Poke
Laulau este un alt motiv întemeiat pentru care să încercaţi bucătăria din Hawaii. Reţeta tradiţională, laulau consistă în bucăţi de carne de porc, de peşte sau de vită, învelite în frunze de Taro, o plantă tropicală, care sunt gătite astfel în gropi speciale, numite Imu. Atunci când sunt gata, bucăţile de carne sunt servite pe platouri alături de garnituri de orez, macaroane sau tofu. La alte popoare polineziene, spre exemplu la samoani, laulau poartă denumirea de fai\’ai sau palusami şi conţine somon, ton, creveţi sau tipar.
Laulau
Dar adevărată mândrie naţională în materie de gastronomie hawaiiana este Kalua. Gătită după o metoda neschimbată de mii de ani, kalua este o reală provocare pentru împătimiţii gastronomiei şi reprezintă punctul de atracţie în mai toate tururile turistice din acest stat american. Pentru început, un porc este tăiat în bucăţi (deşi uneori este lăsat întreg), aşezat într-un recipient tradiţional, asemănător unui gratar, şi coborât într-o groapa specială, Imu, pe pietre încinse de granit, acoperite cu frunze de bananier. Carnea este acoperită, apoi, cu un nou strat de frunze şi cu pâmânt, şi este lăsată pe durata unei zile întregi. Nu toate ingredientele folosite de localnici au fost divulgate, mai ales că autorităţile americane au interzis vânzarea reţetei către alte restaurante ale lumii. Se pare ca unul dintre aceste ingrediente, păzite asemenea unui secret naţional, este sarea de mare care, alături de sosul de soia, dă o savoare inegalabilă cărnii de porc. Ca o menţiune de final, trebuie spus că, deşi au încercat să copieze reteta hawaiiană, niciunul dintre restaurantele internaţionale care şi-au propus acest lucru nu au reuşit să obţina gustul incredibil cu care hawaiienii au impresionează absolut orice expert în gastronomie.
Kalua
PUBLICITATE
Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…
Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…
Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…
Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…
Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…
O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…