Categories: noutăți

Unul dintre cele mai frumoase și populare trasee turistice din Bucegi, distrus de viitură

Drumul dintre cabana Bolboci și cabana Padina (prin stânga lacului – pe urcare) a fost rupt de viitură în Cheile Tătarului, a anunțat Salvamont Salvaspeo Dâmbovița.

Drumul asfaltat pe unde se putea ajunge cu mașina până la cabana Padina este în prezent impracticabil, asfaltul este parțial decopertat de viitură pe o lungime de câteva zeci de metri.

În plus, traseul spre Lacul Scropoasa din Cheile Zanoagei este închis după ce podețele din Cheile Tătarului au fost luate de apă, iar la intrarea pe poteca turistică sunt foarte multe aluviuni, arbori dezrădacinați și resturi de masă lemnoasă a anunțat Regia Națională a Pădurilor.

Salvamontiștii avertizează turiștii care vor să ajungă în acest sfârșit de săptămână în zonă să verificie ultimele informații despre starea vremii, înainte de a pleca la drum. Traseul este extreme de periculos în perioade ploioase, iar viiturile care se formează sunt puternice și greu de evitat.

”În ultimele 24 de ore, vremea a fost destul de capricioasă și în zona dambovițeana a masivului Bucegi, ploi torențiale și o viitură în zona Zănoaga. Potrivit meteorologilor și în următoare 24 de ore, ne vom confrunta cu instabilitate atmosferică accentuată. De la un interval orar, la altul se poate schimba AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ”, este anunțul Salvamont Dâmbovița.

Sfaturi ale salvatorilor montani pentru amatorii de drumeții în Bucegi

Condițiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă că nu ar trebui să ne aventurăm foarte departe de o sursă de adăpost, în caz de vreme capricioasă

Informați-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil.

Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase.

Informați-vă la salvamontiști, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podețe, marcaje), a refugiilor și a punctelor salvamont.

Calculați timpul necesar parcurgerii traseului in funcție de pregătirea dumneavoastra.

Plecați pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților.

Luați haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade.

Nu uitați ca la munte vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.

Nu uitați să puneți în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecție UV, crema de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical și punga pentru gunoi.

Nu încărcați rucsacul peste limite rezonabile.

Evitați să plecați singur la drum, recomandabil, în grup de cel puțin trei persoane din care una să cunoască zona. Informați cabanierul/familia/prietenii asupra traseului pe care doriți să îl urmați și înscrieți-vă în Registrul de trafic al turiștilor.

Un alt sfat pe timp de furtună este să ne îndepărtăm de apă, ieșitul cu cortul, pe timp de furtună, ne pot pune în pericol viața.

Nu uitați să vă informați din timp despre telefoane utile, cereți informații Salvamontului din zonă apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT).
Priviți periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmării prezența sau absența semnalului și țineți minte locul unde ați avut ultima dată semnal.

Instalați aplicația „Apel 112” al STS România și aplicația 0SALVAMONT pentru a putea fi localizați cu precizie, astfel reducând considerabil timpii de intervenție.
Telefoane utile:

Salvamont Salvaspeo Dambovita 0726686685
Dispeceratul National Salvamont 0725826668 (0salvamont) pentru informaţii si recomandări privind zona montană

112 pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago