Categories: Destinatii pierdute

Ungaria cumpără, prin țerți, clădiri de patrimoniu din Ardeal. Cea mai recentă achiziţie, în Sighişoarei

Mai multe clădiri de patrimoniu din zona Ardealului au fost achiziţionate de Ungaria în ultima vreme, prin intermediul unor firme înfiinţate pe teritoriul României, sub umbrela companiei ungare Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, potrivit Investigatoria.ro.

Cele mai recente achiziţii au avut loc în centrul vechi al Sighişoarei, parte din patrimoniul mondial UNESCO, relatează adevarul.ro

Ultima achiziţie din Sighişoara este clădirea Alte Post, situată în inima oraşului. Fostă staţie de poştă din anul 1851, clădirea istorică a fost cumpărată în 2013 de un om de afaceri local, care a renovat-o şi a transformat-o într-o pensiune cu restaurant.

„Clădirea Alte Post a fost cumpărată de un inginer de la Biserica evanghelică. Coincidenţă sau nu, soţia sa este săsoaică şi face parte din consistoriul bisericii. A transformat-o în hotel-restaurant (şapte camere de cazare), o cramă exact în buricul târgului.”, a explicat o sursă locală, pentru Investigatoria.ro. Recent, însă, omul de afaceri a decis să vândă, iar în scenă a intrat Manevi Pro Transilvania, care a cumpărat clădirea cu suma de 1.300.000 de euro.

Potrivit sursei citate, compania este fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag şi este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetăţean ungar. Compania ungară are rolul de a sprijini, alături de o altă organizaţie numită Comitatus-Energia Beruházási, demersul guvernului Orban de a proteja clădirile cu semnificaţie pentru Ungaria, prin înfiinţarea Fundaţiei pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală, şi care presupune achiziţii care „recuperează” un întreg patrimoniu prin fundaţii şi companii de stat. Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenţiei Arhivelor Statului.

De-a lungul timpului, Manevi ZRT a achiziţionat mai multe clădiri de patrimoniu din România, precum: Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei. Achiziția clădirilor de patrimoniu și restaurarea lor conform normelor în vigoare este un demers care ar trebui încurajat, dar în momentul în care cel care achiziționează este un stat (care are acces la fonduri nelimitate – prin simplu fapt că își poate exercita dreptul de a tipari monedă) la prețuri mult mai mari decât ar face clădirea, doar pentru ale le folosi în scopuri propagandistice, atunci lucrurile ar trebui să fie analizate și de autoritățile locale și naționale cu mai multă atenție!

Maria Stefan

Recent Posts

Moara de hârtie din Brașov, distrusă de trupele principelui Gabriel Báthory

Poate că azi nu ne putem imagina o lume fără banala hârtie. Însă în trecut…

14 ore ago

De ce vrea muzeul Luvru să mute Mona Lisa în altă sală

Mona Lisa va avea în curând o nouă casă. Tot la Luvru, dar într-o altă…

15 ore ago

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare

O asociație din Transilvania a început în toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului…

15 ore ago

Tariful pentru trăsuri și taximetre în Bucureștiul începutului de secol XX

La finalul secolului al XIX-lea, prima parte a Șoselei se termina pe partea dreaptă cu…

o zi ago

Fosile de mamut donate Muzeului Național al Banatului

Patrimoniul Muzeului Național al Banatului se îmbogățite cu o donație extraordinară: fosile de mamut, donate…

o zi ago

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute

România Atractivă, programul național de susținere a turismului cultural, finanțat prin PNRR, va fi lansat…

o zi ago