Categories: Istorie

Unde se afla „Țara Severinului”?

Țara Severinului a fost un stat românesc de mare întindere. În jurul numelui au fost propuse două opinii total deosebite.

Prima mare grupare de istorici și lingviști a considerat că numele de Severin trebuie raportat la împăratul roman Septimius Severus (192-201), care și-a legat anii de împărăție de ridicarea în rangul de colonie a Drobetei. Alți cercetători, pe motivații lingvistice așezate pe un element geografic indiscutabil – așezarea acestui stat la nord de bizantini, Asănești și sârbi – traduc cuvântul slavon sever în nordic. Prin urmare, Țara Severinului era la nord de alt stat situat la sud de ea, notează Cetatea Medievală a Severinului, pe pagina de Facebook a instituției.

Apariția Tării Severinului în izvoare la începutul secolului al XIII-lea coincide cu momentul de apogeu al statului româno-bulgar al Asăneștilor, creat în urma solidarizării româno-cumane din 1185. Consemnarea unei realități de către marile forțe politico-militare aflate în confruntare presupune o existență anterioară momentului primelor mențiuni.

Țările Române în a doua jumătate a veacului al XIV-lea (© Wikimedia Commons)

Țara Severinului era deci un stat românesc constituit în jurul Dunării, în amonte de Vadul Cumanilor (Vadul Diiului sau Vadul Calafat-Vidin), în zona unde s-a perpetuat tradiția despre o Podunavie veche (strana) în titulatura domnilor Țării Românești, anterioară momentului includerii ei în titlul cneazului sârb Lazăr (1379/1380), deci a extinderii stăpânirii acestuia și a fiului său Ştefan Lazarevici până la fluviu (peste regiunile Braničevo și Kučevo din nord-estul Serbiei de astăzi); iar la nord de Dunăre se întindea peste tot teritoriul dintre Tisa și Olt, până la defileul Mureșului.

De altfel, într-o hartă politică din secolul al XVI-lea când se fac suprapuneri de numiri antice, Dacia Mediterranea se găsește peste Hațeg, Ardeal și Muncaci, adică deasupra părților de nord ce începeau cu Țara Severinului.

Țara Severinului coincide ca realitate geografică statului ducelui Glad căruia i s-ar adăuga Oltenia (teritoriul dintre Dunăre, Olt și Carpații Meridionali).

Surse de informații și lectură:

Cetatea Medievală a Severinului – Important Centru Militar, Comercial și Spiritual al Țării Românești – Ed. MJM Craiova, 2019 – pag.25, 26
FORMAȚIUNI CU CARACTER STATAL ÎN JURUL CARPAȚILOR MERIDIONALI (SECOLELE VIII-XIII) – Dinică Ciobotea

Cristian

Recent Posts

City Break în Europa – Ce destinație ar putea fi o descoperire frumoasă?

Nu știi unde să mergi într-o scurtă vacanță vara aceasta? Chiar dacă nu ai timp…

2 ore ago

Castrele romane de pe Valea Oltului vor intra în patrimoniul UNESCO

Castrele romane de pe Valea Oltului au primit aviz favorabil pentru a intra în patrimoniul…

3 ore ago

Migrația evreilor în Europa și America și întoarcerea

În contextul în care editurile de manuale se luptă pentru a scoate care mai de…

3 ore ago

Lacul spectaculos din România care ar trebui să fie pe lista fiecărui călător

Banatul, o zonă pitorească și bogată în atracții naturale, este locul ideal pentru cei care…

o zi ago

Ce este și ce aduce nou – România Atractivă, cel mai recent program de turism cultural

Cred că pentru fiecare dintre noi pregătirea pentru următoarea destinație de vacanță ar trebui să…

o zi ago

Dosarele Brâncuși și Limes, pas decisiv pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că a fost primit aviz favorabil de decizie pentru…

5 zile ago