Dacă ajungeți la Istanbul un loc anume pe care trebuie să îl vedeți este Înalta Poartă – locul unde se făceau numirile de domni în țările române, dar se luau și alte multe decizii importante în timpul Imperiului Otoman. De asemenea titulatura se întâlnea frecvent în special în corespondența dipolomatică pe care Imperiul o purta cu celelalte state: suverane sau vasale.

Poarta Otomană, Sublima Poartă sau Înalta Poartă sunt termeni similari care descriu ceea ce în limba turcă otomană era denumită Bab-ı Ali, poarta de onoare monumentală a Marelui Vizirat din Constantinopol, sediul guvernului sultanului Imperiului Otoman. Termenul este folosit pentru desemnarea guvernului Imperiului Otoman, în special în context diplomatic.

Sublima Poartă era numele Curții deschise a sultanului, condusă de Marele Vizir. A împrumutat numele porții sediului Marelui Vizir din Palatul Topkapî, locul în care sultanul ținea ceremonia întâmpinării ambasadorilor. Acesta este un obicei oriental vechi, și anume de a transforma porțile orașelor și ale regilor în locuri de adunare. Sublime Porte este denumirea franțuzească a Bab-ı Ali, fiind o traducere cuvânt cu cuvânt a termenului turcesc. Franceza a fost limba diplomației europene pentru multă vreme, numele sub care este cunoscută Poarta în diferite limbi fiind traduceri din limba franceză.

În timp, prin termenul „Poarta” a ajuns să se înțeleagă „Ministerul de Externe”, iar, în zilele noastre, funcția de guvernator (Vali) al Provinciei Istanbul.

Acest nume a fost interpretat și ca o referire la poziția geografică de punct de trecere între Europa și Asia.