Unde ne plimbăm cu bicicleta, pe lângă București. Episodul 1 – Cernica

Pentru că sunt în plin cantonament pentru o tură destul de dificilă pe bicicletă, despre care vă voi povesti mai târziu, am făcut câteva plimbări mai scurte, pe lângă București.  Frumusețea acestor ture stă în faptul că sunt accesibile aproape oricui și nu necesită un nivel ridicat de antrenament sau o formă fizică de invidiat.

Ele vă pot ajuta, în schimb, să vă apropiați de aceste lucruri, dacă vi le doriți. În plus, destinațiile pe care vi le propun sunt superbe și, culmea, atât de aproape de București, încât e păcat să le ratați.

București – Cernica: 15 km și o priveliște care merită efortul

E cea mai ușoară dintre cele trei plimbări pe două roți pe care vi le propun și are ca destinație Mănăstirea Cernica, pe care trebuie neapărat să o vedeți măcar o dată, indiferent că sunteți bisericoși sau nu.
În funcție de direcția din care veniți, se iese din București fie pe Șoseaua Pantelion, fie pe Șoseaua Vergului și se merge întins, cum îmi  place mie să zic, pe Șoseaua Cernica, fără probleme. Drumul e foarte ok, soseaua e lată și se circula bine de tot când am fost noi. Partea mai grea e să ajungi până la ieșirea din Capitală 🙂


Vizualizare hartă mărită

În funcție de punctul de plecare și de viteza de croazieră, nu ar trebui să faceți mai mult de o oră de la ieșirea din oraș până la Cernica. Puteți merge cu un MTB, dar e bine de știut că drumul vă permite să alegeți bicicleta de șosea, dacă aveți una.

Ca fapt divers, nu vă cumpărați gustări sau apă de prin benzinării, pentru că dați dublu pe orice. Pe drum găsiți o mulțime de buticuri și mini-marketuri  aprovizionate decent și cu prețuri normale.

Despre Mănăstirea Cernica găsiți o mulțime de informații pe internet, cele mai multe dintre ele făcând referire la slujbele puternice care se țin acolo. Mănăstirea a fost ctitorită în anul 1608 (în timpul domniei lui Radu Şerban) de către marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Ştirbei, și de soția acestuia, Chiajna. Interesant e faptul că biblioteca mănăstirii cuprinde aproape 15000 de volume. În cimitirul mănăstirii se odihnesc Ion Ţuculescu – pictorul, Teodor Văcărescu – distinsul diplomat, Gurie Gosu – mitropolitul Basarabiei, Nifon – mitropolit primat al României, Pan Halipa – luptătorul pentru unirea Basarabiei cu ţara, Gala Galaction – preot şi scriitor. Mănăstirea Cernica este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Însă, mai presus de orice, Cernica îți dă o liniște interioară cum rar găsești, mai ales în vacarmul Capitalei. Trageți-vă sufletul pe malul lacului, vizitați muzeul, și, dacă vă tentează, cumpărați produse bio, din gospodăria Mănăstirii: lapte, telemea, ouă de prepeliță și alte câteva bunătățuri naturale, la prețuri foarte bune. Din păcate, când am fost noi, nu mai aveau telemea. Chiar eram curioși să gustăm.

Pentru întoarcere, vă recomand să folosiți exact aceeași rută pe care ați venit, dacă nu sunteți foarte buni cunoscători ai drumurilor din zonă. Noi am vrut să facem un mic ocol  spre Căldăraru și apoi să intrăm în București prin Cățelu, după ce văzusem pe Google Maps că există o șosea fix paralelă cu Autostrada Soarelui. Ei bine, nu există, de fapt, așa că am sfârșit prin niște hârtoape greu de imaginat și, mai apoi, pe Centura Bucureștiului, pe care nu v-o recomand nici ca ultimă soluție. E extrem de îngustă și plină de tiruri care circulă cu 120 km/h.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago