Categories: de pe globnoutăți

Unde găseşti cele mai bune ape de scăldat din Europa

94% din zonele de scăldat cuprinse în Uniunea Europeană respectă standardele minime pentru calitatea apei, arată raportul anula al Agenţiei Europene de Mediu, publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Calitatea apei este excelentă în cazul a 78% din zone şi aproape cu 2% mai multe zone îndeplinesc cerinţele minime în comparaţie cu raportul de anul trecut.

Cipru şi Luxemburg se remarcă prin faptul că toate zonele lor pentru scăldat au o calitate excelentă a apei. Alte opt ţări au valori excelente ale calităţii apei, depăşind astfel media UE: Malta (97%), Croaţia (95%), Grecia (93%), Germania (88%), Portugalia (87%), Italia (85%), Finlanda (83%) şi Spania (83%). Aceasta este o îmbunătăţire a rezultatelor faţă de anul trecut, continuând tendinţa pozitivă de când a început monitorizarea apelor pentru scăldat.

„Este încurajator să constatăm cum calitatea apelor pentru scăldat din Europa continuă să se amelioreze. Cu toate acestea, mai rămân încă multe de făcut pentru a garanta că toate apele noastre sunt adecvate pentru scăldat şi pentru băut şi că ecosistemele acvatice sunt într-o stare bună. Apa este o resursă preţioasă şi trebuie să punem în practică toate măsurile necesare pentru a o proteja în totalitate”, a spus Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

„De la fiordurile nordice la plajele subtropicale, Europa este bogată în locuri de răcorire pe timp de vară. Raportul de azi dovedeşte că, în general, calitatea apelor pentru scăldat este foarte bună, însă mai există unele zone cu probleme de poluare, astfel încât oamenii sunt încurajaţi să verifice calitatea locului lor preferat pentru înot”, a declarat Jacqueline McGlade, Director executiv al AEM.

În fiecare an, Agenţia Europeană de Mediu colectează date privind calitatea apei pentru scăldat, strânse de către autorităţile locale din peste 22.000 de zone din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Croaţia şi Elveţia măsoară şi nivelurile de bacterii provenite din apele uzate şi de la animale. Mai mult de două treimi din zone sunt plaje costiere, cu râurile şi lacurile alcătuind restul.

(Fiordurile din Norvegia au unele dintre cele mai bune ape de scăldat din Europa FOTO Afp)

Fiecare raport anual se bazează pe date din sezonul de scăldat precedent, astfel încât raportul din acest an este o compilaţie a datelor colectate în vara anului 2012. În pofida îmbunătăţirii generale, raportul din acest an arată că aproape 2% din zonele pentru scăldat reprezentate de plaje, lacuri şi râuri au o calitate proastă a apei. Cele mai multe zone pentru scăldat neconforme se află în Belgia (12%), Olanda (7%) şi Marea Britanie (6%).

Deversările de ape pluviale, provocate atunci când canalele nu pot face faţă ploilor abundente, sunt încă o problemă în unele zone, deşi o mai bună tratare a apei şi mai puţine evacuări în mediu de nămoluri de canal netratate au îmbunătăţit calitatea apei. La începutul anilor 1990, numai aproximativ 60% din zonele pentru scăldat aveau o calitate excelentă a apei, în timp ce 70% îndeplineau standardele minime.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 săptămâni ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago