Un perete al Culei Glogovenilor, monument istoric din comuna Glogova, din județul Gorj, în care locuit o perioadă revoluționarul Tudor Vladimirescu, s-a prăbușit.Un zid al culei monument istoric s-a prăbușit Foto: Gorj Online

Un zid al culei monument istoric s-a prăbușit Foto: Gorj Online

Incidentul a avut loc în timp ce lucrătorii unei firme executau o serie de lucrări de consilidare și restaurare. Lucrările au fost oprite imediat după acest eveniment. Situația este cercetată, pentru că clădirea monument istoric era într-o stare foarte bună, astfel că nu este exclusă o greșeală de execuție.

Echipa de proiect a ajuns la Glogova pentru a analiza situația și a găsi soluții de reconstrucție a zidului care s-a prăbușit.

Contractul pentru „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare turistică CULA GLOGOVENILOR” a fost atribuit, în urmă cu un an, firmei Rustic SRL din Baia Mare, iar lucrările au început șase luni mai târziu. Durata de execuție a lucrărilor este de doi ani.

Zidul nu avea fundație

Primarul localității Glogova, Gheorghe Alpredi, a declarat, pentru Gorj Online, că așteaptă soluții pentru remedierea situației: „S-a deplasat un perete și s-au sistat lucrările. Echipa de proiect a venit la adusă la fața locului. Așteptăm soluția proiectantului și a expertului. Am fost acolo, împreună cu cei din comisie care au venit vineri la Cula Glogovenilor, e vorba de proiectantul de structură, domnul arhitect Cămui și expertul care a făcut expertiza și am cerut soluția de la ei pentru a continua lucrările“.

Acesta a mai spus că peretele care a căzut nu avea fundație: „Este vorba de o extindere făcută cu pereți fără fundații, iar noi prin proiect avem de făcut o consolidare, deci se va săpa sub ziduri și se consolidează, numai că a fost foarte afectată cărămida de la bază din cauza umezelii și a intemperiilor care au fost în decursul a peste o sută de ani. Clădirea a fost protejată cu o folie, acum s-a terminat de renovat acoperișul”.

Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ șase milioane de lei, fonduri prin PNRR.

Cula inainte se inceperea lucrarilor Foto razvanovac.ro

Povestea de iubire dintre Tudor Vladimirescu și domniţa Elena, consumată în cula din Glogova

Cula Glogovenilor a fost ridicată în anul 1770, pe locul casei pitarului Necula Glogoveanu. Cei care au construit cula au fost boierii Ioniţă şi Matei Glogoveanu, care făceau parte dintr-o familie înstărită.

Numele lui Tudor Vladimirescu, administrator al moșiilor deținute de familia Glogoveanu în zona Obârșia și Cloșani din nordul Mehedințiului. Revoluționarul şi-a petrecut o parte din tinereţe la Cula Glogoveanu, unde ar fi trăit o tainică poveste de iubire cu domniţa Elena, soţia boierului Nicolae Glogoveanu, cel care în adăpostise pe pandur. a fost găzduit de multe ori la Cula Glogoveanu.

Potrivit unor istorici, Tudor Vladimirescu s-a îndrăgostit de Elena, care era deosebit de frumoasă şi avea înclinaţii artistice. În odăile culei s-a consumat dragostea dintre cei doi, iar legenda care circulă spune că tatăl unuia dintre copiii Elenei ar fi fost domnul Tudor.